Social

Spitalele au nevoie de sânge. Numărul donatorilor în R. Moldova s-a redus cu aproape 20% în ultimele două luni

Lipsă de sânge
Sursa video: TVR MOLDOVA

Numărul donatorilor în Republica Moldova s-a redus cu aproape 20 la sută în ultimele două luni, dar a crescut în schimb numărul pacienţilor care au nevoie de sânge. Reprezentanții Centrului de Transfuzie şi cei din spitale fac un apel către populaţie pentru a ajuta la salvarea de vieţi. Printre cei care s-au mobilizat deja sunt angajaţii Uniunii Avocaţilor.

Numărul mai mic de donatori se datorează, în principal, perioadei concediilor. Spitalele au făcut cu greu față solicitărilor de sânge.

SVETLANA CEBOTARI, director, Centrul Naţional de Transfuzie a Sângelui: "Din discuţiile cu colegii din instituţiile medico-sanitare spitaliceşti – li s-au oferit o susţinere suplimentară din partea Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină, pentru a realiza şi mai multe intervenţii chirurgicale. Deci fluxul de pacienţi a sporit considerabil începând cu a doua jumătate a lunii august. Şi, desigur, au sporit şi necesităţile de produse sangvine." În acest context, cei din spitale și voluntarii fac un apel către populaţie.

"Am donat sânge de 33 de ori, în 11 ani. Asta scapă vieţi omeneşti şi este firesc fiecărui om. Fiţi binevoitori, binele se întoarce. Donaţi sânge!"

Un mesaj a transmis și Institutul de Medicină Urgentă, unde aproape 75 la sută din cantitatea de sânge se utilizează în cazurile grave înregistrate zilnic.

DORINA ARSENE, purtător de cuvânt, Institutul de Medicină Urgentă: "În instituţia noastră, zilnic, sunt salvaţi circa 20 de pacienţi care primesc donaţii de sânge de la circa 60 de donatori. Trebuie să fim mereu pregătiţi pentru a salva viaţa unui om. În ultimul trimestru, doar în urgenţele majore, specialiştii noştri au salvat viaţa a circa 626 de pacienţi, datorită celor 3307 de donatori."

Mesajul specialiştilor a fost auzit de angajaţii Uniunii Avocaţilor care au organizat, de Ziua Profesională a Avocatului, o campanie de donare de sânge.

"- Certificatul pentru serviciu... - Coletele le strângem şi le donăm."

DORIN POPESCU, preşedinte, Uniunea Avocaţilor din Republica Moldova: "Anul trecut am lansat această idee pentru că era şi pandemie. Nu puteam organiza alte activităţi, dar am decis să fim şi noi aproape de cei care sunt mai trişti ca noi. Deja dacă e a doua oară, încet, se formează o tradiţie. Ne dorim să fie o tradiţie frumoasă, pentru că ne dorim să ajutăm nu doar în instanţe de judecată."

DANIELA DANILOVA, reporter TVR MOLDOVA: "Înainte de a dona sânge, voluntarii trebuie să-si facă un examen medical simplu. Este vorba de o analiză generală a sângelui, să-şi măsoare tensiunea arterială şi să nu aibă boli grave. De obicei, procedura de colectare durează până la şapte minute. Un om matur poate dona până la 470 de ml de sânge."

Pentru tot anul 2022, în Republica Moldova, se estimează că sunt necesare aproape 70 de mii de donări de sânge.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter