Actualitate

Pe 17 octombrie, Chişinăul va fi gazda celei de-a patra platforme de sprijin pentru Republica Moldova

Pe 17 octombrie, Chişinăul va fi gazda celei de-a patra platforme de sprijin pentru Republica Moldova

Pe 17 octombrie, Chişinăul va fi gazda celei de-a patra platforme de sprijin pentru Republica Moldova. La eveniment vor fi prezenţi reprezentanți din peste 30 de țări și organizații internaționale. Premierul Dorin Recean a declarat că, la conferinţa ministerială a platformei, vor fi analizate necesităţile Republicii Moldova, în contextul crizelor cauzate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

DORIN RECEAN prim-ministrul Republicii Moldova: „În acest an, Guvernul va discuta împreună cu cele peste 30 de ţări şi organizaţii internaţionale, sprijinul care este necesar atât pentru acoperirea cheltuielilor bugetare, legate de salarii, pensii ş.a.m.d, cât şi pentru suportul în continuare a păturilor vulnerabile ale societăţii. La reuniunile anterioare, Moldova a primit sprijin, inclusiv pentru compensate cheltuieli în factura, ca să putem ajuta agriculturii cu motorina gratis , dar şi proiecte de infratsructură cum ar fi punctul Basarabeasca-Berezino şi podul Leova-Bumbata.”

La eveniment se va discuta şi despre sprijinul pentru Fondul de Dezvoltare a Infrastructurii şi Fondul privind tranziţia şi independenţa energetică şi ajustare la schimbările de mediu.

DORIN RECEAN prim-ministrul Republicii Moldova: „Aici, în mod principal, ne vom focusa pe partea ce se referă la eficienţa energetică , trecerea la energia regenerabilă, ceea ce ne va face şi mai independenţi energetic, dar şi porgramele care sunt necesare pentru ca economia, agricultura să se ajusteze la schimbările climatice.”

Platforma de sprijin pentru Republica Moldova a fost iniţiată de România, Franţa şi Germania. Scopul organizării conferințelor este de a mobiliza, concentra și coordona sprijinul politic, tehnic și financiar al țărilor dezvoltate pentru Republica Moldova. Prima ediție a conferinței ministeriale a platformei a avut loc la Berlin, pe 5 aprilie, 2022. Cea de-a doua ediție a avut loc în iulie, 2022, la București, iar a treia la Paris.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter