Ministrul Afacerilor Externe al Marii Britanii, David Lammy, a anunţat un pachet de sprijin de 55 de milioane de lire sterline destinat consolidării rezilienţei Ucrainei, în timpul unei vizite la Kiev, pe fondul incertitudinii cu privire la viitorul războiului cu Rusia, informează miercuri PA Media/dpa, potrivit Agerpres.
Regatul Unit va angaja 17 milioane de lire sterline pentru a sprijini proiecte de energie durabilă în Ucraina ca parte a eforturilor de a o ajuta după daunele provocate de atacurile Rusiei asupra infrastructurii sale cheie.
Alte trei milioane de lire sterline sunt furnizate pentru a susţine livrările de cereale ucrainene şi alte produse alimentare în Siria, în timp ce aceasta se confruntă cu tulburări în urma prăbuşirii regimului preşedintelui Bashar al-Assad.
Aceste demersuri au loc în contextul în care Marea Britanie şi Ucraina au semnat luna trecută un acord de parteneriat bilateral pe 100 de ani.
În timpul celei de-a doua vizite în Ucraina de la preluarea funcţiei de ministru de externe, David Lammy a declarat că guvernul britanic doreşte să construiască viitorul relaţiei bilaterale, dar şi să ajute Kievul în prezent. „Sprijinul nostru pentru Ucraina rămâne indestructibil”, a spus el.
„Suntem hotărâţi să punem Ucraina în cea mai puternică poziţie posibilă, în lupta sa împotriva Rusiei şi mai mult decât atât, având relaţia noastră pe termen lung consolidată de parteneriatul de 100 de ani”, a evidenţiat ministrul britanic.
„Credem în construirea viitorului între cele două ţări ale noastre, precum şi în sprijinirea Ucrainei în prezent, în timp Rusia continuă atacurile sale barbare şi neîncetate asupra infrastructurii vitale, comunităţilor şi afacerilor”, a afirmat şeful diplomaţiei britanice. Motiv pentru care a anunţat „mai mult sprijin pentru inovare în Ucraina, pentru a reconstrui o societate mai rezilientă şi mai durabilă pentru anii care vor veni”.
Apărarea Kievului se clatină sub presiunea constantă din ultima lună a forţelor ruse care urmăresc să ocupe mai mult teritoriu, în special în estul Ucrainei, înaintea începerii unor posibile negocieri de pace conduse de preşedintele american Donald Trump.
Preşedintele Trump i-a cerut liderului rus Vladimir Putin să pună capăt războiului, ameninţând cu noi sancţiuni Kremlinul în caz contrar, dar face în acelaşi timp presiuni pentru convenirea unui acord despre care Moscova spune că trebuie să includă câştiguri teritoriale.
Se estimează că peste un milion de oameni au fost ucişi sau răniţi în război până acum.
Premierul britanic Keir Starmer a spus că se concentrează în continuare pe punerea Ucrainei în cea mai bună poziţie posibilă pe câmpul de luptă, însă discuţiile dintre liderii mondiali s-au îndreptat către planuri pentru o potenţială încetare a focului. Premierul britanic a indicat că discută cu aliaţii, inclusiv cu preşedintele francez Emmanuel Macron, despre perspectiva desfăşurării de trupe de menţinere a păcii care să monitorizeze un viitor acord de pace.
David Lammy se va întâlni cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, precum şi cu omologul său ucrainean Andrii Sîbiga, prim-ministrul Denis Şmigal şi vicepremierul Olga Stefanişina, pentru a discuta despre sprijinul permanent al Regatului Unit destinat Ucrainei.
Un nou program de redresare economică, inclus în parteneriatul de 100 de ani, va primi un impuls de zece milioane de lire sterline în vederea susţinerii sectorului privat şi protejării întreprinderilor mici şi mijlocii ucrainene.
Alte 25 de milioane de lire sterline din finanţarea oferită de Regatul Unit vor fi destinate sprijinirii sistemelor sociale şi serviciilor comunitare care răspund nevoilor femeilor, copiilor, persoanelor cu dizabilităţi şi grupurilor marginalizate.