Social

S-a dublat numărul pacienților afectați de alergia la ambrozie. Ce zic specialiștii

S-a dublat numărul pacienților afectați de alergia la ambrozie. Ce zic specialiștii

E o perioadă sufocantă pentru persoanele care au alergie la ambrozie. Numărul pacienţilor care se adresează la medic s-a dublat în ultimele săptămâni. În pofida amenzilor usturătoare pe care riscă să le plătească deţinătorii de terenuri iresponsabili, buruiana creşte în voie în multe locuri publice din Chişinău. Autorităţile susţin însă că intervin non-stop.

DANIELA DANILOVA jurnalist TVR MOLDOVA: „Acest teren, de pe strada Alexandru Donici din sectorul Buiucani, este plin cu tufe de ambrozie. Planta este peste tot, inclusiv lângă trotuarul pe unde trec pietonii.”


DANIELA DANILOVA jurnalist TVR MOLDOVA: „Şi pe strada Nucarilor din cartierul Telecentru găsim mai multe tufe de ambrozie. Aici, planta crește chiar la marginea drumului, lângă multe blocuri de locuințe.”


Responsabilii de la Spaţii Verzi susţin că verifică zilnic terenurile municipale.


TUDOR GÎRBU director interimar, Spații Verzi: „Aliniamentele stradale, străzile centrale, parcuri, păduri-parcuri, scuaruri şi alte străzi indicate de fondator. - Muncitorii Spaţii Verzi intervin doar la sesizări sau inclusiv fac verificări? – Noi facem verificări. Fiecare sector este condus de un şef de sector şi trei maiştri ... fiecare responsabil zilnic verifică. - Cum se face totuşi în unele locuri rămân tufe de ambrozie, lângă blocuri de locuinţe. - Curţile sunt în gestiunea întreprinderilor municipale de gestionare a fondului locativ.”


Ambrozia le dă mari dureri de cap nu doar locuitorilor Chişinăului. Zilnic, oameni din multe raioane ale ţării postează pe reţelele sociale fotografii cu terenuri sau câmpuri pline cu aceste buruiene, cum ar fi lângă Vadul lui Vodă sau pe un drum din raionul Ialoveni.  


VIOREL CONDREA şef sector, S. A. Drumuri Ialoveni: „În urma sesizării Primăriei şi a altor persoane care au trecut, noi am intervenit prompt.  Doar că ambrozia este o plantă care creşte după cosire, în zece zile iarăşi apare.”


Lipsa de acţiune a celor responsabili îi îmbolnăveşte pe cei alergici. Medicii le recomandă să poarte ochelari de soare, măşti de protecţie, dar şi să se spele mai des pe mâini.


DINA ŢĂRUŞ şef secţie Medicina de Familie, AMT Buiucani: „Numărul adresărilor s-a dublat, atât la medicul alergolog, cât şi la medicul de familie.  Cele mai des întâlnite simptome este strănutul frecvent, pruritul nazal,  pruritul ocular, lăcrimarea ochilor, în cazuri mai accentuate este frecventă şi tusea seacă care în timp poate duce spre astm bronşic chiar. Se indică antihistaminicele, spray-urile nazale cu soluţie salină şi în cazuri mai agravante şi spray-uri cu costicosteroizi.”


Persoanele fizice care nu-şi curăţă terenurile de ambrozie riscă o amendă de 1500 de lei, iar cele juridice – de 6000 de lei. Doar în luna iulie, Inspectoratul pentru Protecţia Mediului a aplicat 59 de sancţiuni contravenţionale deţinătorilor de terenuri şi a emis mai multe prescripţii pentru autorităţile publice locale.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter