România la zi

Undă verde pentru cele 32 de F-16 pe care România le cumpără. Președintele Iohannis a promulgat legea

post-img
F-16

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind atribuirea contractelor de achiziție pentru pachetul de 32 de avioane multirol de la Guvernul Regatului Norvegiei, a pachetului de bunuri și servicii complementar de la Guvernul Statelor Unite ale Americii și atribuirea contractelor necesare instruirii personalului navigant.

Actul normativ are ca obiect de reglementare realizarea capabilității operaționale aeriene de tranziție prevăzută în Concepția de realizare graduală a capabilității de apărare aeriană în cadrul programului "Avion multirol al Forțelor Aeriene", prin atribuirea contractelor de achiziție pentru pachetul de 32 de avioane F-16 de la Guvernul Regatului Norvegiei, a pachetului de bunuri și servicii complementar de la Guvernul Statelor Unite ale Americii și atribuirea contractelor necesare instruirii personalului navigant, scrie Defense România.

„Am discutat recent și am avut inclusiv o bilaterală cu ministrul Apărării din Norvegia pentru a reuși mai rapid să aducem avioanele. Primele vor ajunge anul viitor și vor veni într-un ritm destul de rapid. Vom vedea în măsura în care reușim și noi și ei să ne mobilizăm resursele. Dar dacă Norvegia îți promite cevam trebuie să ai mare încredere, sunt state care își planifică foarte bine răspunsul”, a explicat în exclusivitate pentru DefenseRomania ministrul Vasile Dîncu.

Afacerea este una foarte bună, 354 de milioane de euro pentru 32 de avioane, plus 100 de milioane suport logistic.

Diferența față de F-urile portugheze e că avioanele norvegiene au resursa de zbor mai mică, dar suficientă pentru a le opera în următorii 10 ani, perioada de tranziție către aeronave de generația a V-a.

În plus, avioanele F-16 din Norvegia vin în configurație M6.5.2, superioară celor portugheze.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter