Europa azi

Uniunea Europeană: Prima reuniune a Comunităţii politice europene şi o reuniune informală a Consiliului European la Praga

post-img
UE
Sursa foto: © EU

Liderii Uniunii Europene şi omologii de pe continent se vor întâlni joi şi vineri la Praga pentru a discuta răspunsurile la consecinţele dramatice ale războiului din Ucraina, potrivit preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, informează AFP.

"În câteva zile ne vom întâlni la Praga pentru două evenimente importante: prima reuniune a Comunităţii politice europene pe 6 octombrie şi o reuniune informală a Consiliului European a doua zi", a anunţat acesta duminică în scrisoarea de invitaţie adresată liderii UE.

"Am convenit să lansăm Comunitatea politică europeană cu scopul de a reuni ţările continentului", a subliniat el. Au fost invitaţi lideri din 17 ţări europene (Marea Britanie, Turcia, cele şase ţări din Balcanii de Vest, Elveţia, Norvegia, Islanda, Liechtenstein, Ucraina, Georgia, R. Moldova, Armenia şi Azerbaidjan).

"Ambiţia este de a reuni liderii pe picior de egalitate şi de a stimula dialogul politic şi cooperarea pe probleme de interes comun astfel încât împreună să lucrăm pentru a consolida securitatea, stabilitatea şi prosperitatea Europei în ansamblu", a insistat Charles Michel.

Întâlnirea va începe joi la ora 13:00 (11:00 GMT) la Castelul Praga cu o sesiune plenară, care va fi urmată de mese rotunde şi întâlniri bilaterale. O cină de lucru va încheia această primă întâlnire a Comunităţii politice europene, dar "nu se are în vedere niciun rezultat oficial în scris", a precizat preşedintele Consiliului European.

Liderii celor 27 de state membre ale UE se vor întâlni vineri într-un summit informal în timpul căruia vor discuta "trei probleme urgente interdependente: războiul Rusiei în Ucraina, energia şi situaţia economică".

"Vom discuta cum să oferim în continuare un sprijin economic, militar, politic şi financiar solid Ucrainei atât timp cât este nevoie" şi vom lua în considerare cum să ne protejăm cel mai bine infrastructura critică", a explicat Charles Michel.

Consultările vor urma de asemenea,"să abordeze preţurile ridicate pentru gospodării şi întreprinderi, să susţină creşterea economică şi locurile de muncă şi să protejeze persoanele vulnerabile care suferă cel mai mult de pe urma facturilor mari la energie". 

Elementul cheie va fi "capacitatea noastră de a rămâne uniţi şi de a ne coordona răspunsul politic, într-un spirit de solidaritate şi de apărare a intereselor noastre comune", a argumentat el. 

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter