România la zi

Marcel Ciolacu a fost desemnat premier de către președintele Iohannis. „Îmi doresc ca guvernul condus de mine să fie despre economie și reformă”

post-img
Marcel Ciolacuși Klaus Iohannis
Sursa foto: tvr

Preşedintele Klaus Iohannis l-a desemnat oficial, marţi, pe liderul PSD, Marcel Ciolacu, candidat pentru funcţia de prim-ministru. Anunțul a fost făcut upă ce preşedintele a avut consultări cu partidele parlamentare la Palatul Cotroceni. PNL şi PSD au fost invitate împreună la discuţii, fără UDMR scrie stiri.tvr.ro.

Liderii maghiari au intrat singuri la consultări. Rocada guvernamentală este o premieră în politica românească. Decretul privind desemnarea lui Marcel Ciolacu în calitatea de candidat la funcţia de prim-ministru a fost publicat, marţi seara, în Monitorul Oficial.

Șeful statului i-a transmis viitorului premier că așteaptă să continue munca serioasă în noul cabinet. Marcel Ciolacu este al patrulea premier social-democrat desemnat de Iohannis de când e președinte. Din acest motiv, o parte a opoziţiei consideră că este un moment cel puțin ruşinos pentru România.

Pentru prima dată când desemnează un premier de la PSD, Klaus Iohannis l-a și avut lângă el, la declarații, pe cel propus să formeze guvernul. Președintele Iohannis a arătat că rocada guvernamentală  este un model nou pentru România, care a funcţionat foarte bine.

„Sunt încredinţat că va funcţiona şi în continuare. Am avut în prima parte ca prim-ministru pe domnul Nicolae Ciucă, care a condus un guvern format din miniştri desemnaţi de partidele care sunt în coaliţie, care au fost în coaliţie. România, în această perioadă, a trecut prin mai multe crize şi datorită felului în care Coaliţia, Guvernul condus de domnul Ciucă au lucrat, România a trecut cu bine de criza energetică, de inflaţie, avem creştere economică şi toate acestea sunt rezultatul unei munci intense. Nimic din aceste rezultate nu a venit de la sine", a  subliniat preşedintele.

Șeful statului a susţinut că formalizarea rotaţiei premierilor arată un nou nivel de implicare şi seriozitate la nivelul coaliţiei de guvernare: "Românilor li s-a promis stabilitate şi au primit stabilitate. Românilor li s-a promis o guvernare care rezolvă marile crize care s-au arătat deja la orizont atunci şi au fost rezolvate."

"După consultările pe care le-am avut astăzi, cred că nu este nicio surpriză, dar acum desemnez pentru poziţia de prim-ministru al României pe domnul Marcel Ciolacu, pe care îl invit să formeze un guvern al coaliţiei şi să continue munca dedicată, serioasă, eficientă şi eficace a coaliţiei cu acest guvern care se va forma probabil în scurt timp. Domnule prim-ministru desemnat, vă doresc mult succes în negocierile pentru formarea Guvernului şi vă aştept pentru depunerea jurământului", a mai spus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Premierul desemnat, Marcel Ciolacu, i-a mulțumit lui Nicolae Ciucă și a subliniat că noul guvern va fi învestit rapid de Parlament.

Îmi doresc ca guvernul condus de mine să fie despre economie și reformă”, a arătat Marcel Ciolacu, care a mai spus că speră să se ridice la înălțimea responsabilității funcției de premier.

"Dacă guvernul României condus de Nicolae Ciucă a fost despre stabilizarea României, îmi doresc ca viitorul guvern al României, condus de către mine, să fie despre economie şi reforme. În primul rând, până joi, România trebuie să aibă un guvern votat şi pe urmă să venim la dumneavoastră (la Palatul Cotroceni, n.r.) pentru depunerea jurământului", a arătat premierul desemnat, într-o declaraţie susţinută alături de preşedintele Klaus Iohannis.

Liderul PSD a subliniat că România are nevoie de reforme şi de Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. 

„Locul României este în Uniunea Europeană şi în NATO. Indiferent cât caută unii să ducă România către altă direcţie, drumul României este unul singur, şi cu o stabilitate politică, devine o certitudine", a spus Ciolacu.

El a mulţumit pentru onoarea de a fi desemnat premier, menţionând că acest lucru implică şi "o mare responsabilitate". Ciolacu i-a mulţumit preşedintelui PNL, Nicolae Ciucă, "pentru gestul de onoare" pe care l-a făcut.

„Nu aş dori să îi mulţumesc din postura de prim-ministru desemnat. Aş dori să îi mulţumesc din postura de român, pentru că prin gestul său, România a trecut într-o altă etapă. A trecut într-o etapă de democraţie consolidată", a spus Ciolacu.

Marcel Ciolacu i-a urat preşedintelui Klaus Iohannis "La mulţi ani", cu ocazia zilei de naştere. Șeful statului împlinește azi 64 de ani. Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, marţi seara, decretul privind desemnarea lui Marcel Ciolacu în calitatea de candidat la funcţia de prim-ministru, pentru a cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi listei noului Guvern.

Cine este Marcel Ciolacu

Ion-Marcel Ciolacu s-a născut la 28 noiembrie 1967. A absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Ecologice din Bucureşti (1991-1995) şi studii de masterat în Managementul finanţelor publice, la SNSPA Bucureşti (2010-2012).

A urmat cursuri postuniversitare în domeniul economiei dezvoltării locale, managementul relaţiilor publice locale, drept administrativ, finanţe publice, la Universitatea Ecologică din Bucureşti (2003-2004), şi în domeniul securităţii şi apărării naţionale - "Securitate şi bună guvernare" - la Colegiul Naţional de Apărare Bucureşti (2008-2009), potrivit site-ului Camerei Deputaţilor.

Preşedinte al Partidului Social Democrat (din august 2020), a fost anterior preşedinte interimar al formaţiunii (noiembrie 2019 - august 2020), fiind membru din 1990. În cadrul formaţiunii social-democrate, a deţinut, atât la nivel local, cât şi naţional, funcţiile de vicepreşedinte al Organizaţiei de Tineret PSD Buzău (1996-2000), vicepreşedinte al Organizaţiei Municipale PSD Buzău (2000-2010); vicepreşedinte al Organizaţiei Judeţene PSD Buzău (2000-2010); preşedinte al Organizaţiei Municipale PSD Buzău (2010-2015); membru în Consiliului Naţional PSD (din mai 2015).

A fost prefect interimar la Prefectura Judeţului Buzău (noiembrie - decembrie 2005); consilier juridic ALCOM SRL (2004-2005, 2006 - mai 2007); director executiv la URBIS SERV SRL (mai 2007 - iulie 2008).

În perioada 2008-2012, a ocupat funcţia de viceprimar al municipiului Buzău. La alegerile din decembrie 2012, Ion-Marcel Ciolacu a fost ales deputat din partea PSD, în circumscripţia electorală nr. 10 Buzău, colegiul uninominal nr. 7. A deţinut funcţia de secretar al Camerei Deputaţilor, membru al Biroului Permanent, din februarie 2015.

La alegerile din 11 decembrie 2016, a obţinut un mandat de deputat în circumscripţia electorală nr. 10 Buzău (validat la 21 decembrie 2016). A fost lider al Grupului Parlamentar al PSD din Camera Deputaţilor (februarie - iunie 2017), chestor al Camerei Deputaţilor (februarie 2018 - mai 2019), preşedinte al Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru elaborarea Codului administrativ (aprilie 2018 - aprilie 2019).

Ion-Marcel Ciolacu a fost vicepremier fără portofoliu în guvernul Mihai Tudose (29 iunie 2017 - 29 ianuarie 2018). A deţinut şi funcţia de ministru interimar al Apărării (6-12 septembrie 2017).

În decembrie 2020 a fost reales deputat din partea PSD, în circumscripţia electorală nr. 10 Buzău. La 23 noiembrie 2021 a fost ales preşedinte al Camerei Deputaţilor, în şedinţa forului legislativ, fiind propus de grupul parlamentar al PSD. Funcţia de preşedinte al Camerei rămăsese vacantă din 18 octombrie, după demisia lui Ludovic Orban.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter