Economic

A început sezonul de plantare a pomilor, iar pomicultorii au scos la vânzare puieţi, butași de viță de vie şi flori

A început sezonul de plantare a pomilor, iar pomicultorii au scos la vânzare puieţi, butași de viță de vie şi flori

Puieţii de pomi fructiferi, butașii de viță de vie, florile, dar și arbuștii decorativi au prețuri cu 50% mai mari față de anul trecut. Pomicultorii motivează creșterea de preț prin faptul că au avut cheltuieli mai mari și spun că totuși nu duc lipsă de cumpărători.

GABRIELA SULEAC, reporter TVR MOLDOVA: "La această piață de pe strada Cărbunarilor din Chisinau, unul dintre cei mai scumpi arbusti este afinul. Acesta este important din Polonia și România iar prețul poate ajunge și la 500 de lei. De exemplu aceasta tufă costa 200 de lei, iar la vara ar trebui deja să rodească."

Cei mai căutaţi pomi fructiferi sunt cei tradiționali iar dintre butaşii de viţă de vie sunt preferate soiurile de masă.

"De toate celea solicită şi un păr, un persic, un cireş. Mai mult cireşii şi vişinii. Acum e perioada. Nu avem temperaturi nici prea ridicate, nici prea joase. E o perioadă foarte bună pentru a planta un pom."

"Desigur rămân pe primul plan soiurile de masă deoarece soiurile de vin nu se mai plantează în cantităţi aşa de mari. Sunt soiurile care sunt la noi în zonă, care rezistă la friguri, la ploi acide. Moldova e foarte solicitată pentru că mulţi cumpărători o cumpără şi o trimit peste hotare."

Preţurile sunt cu aproape 50% mai mari faţă de anul trecut. Oferta e bogată și sunt și destui cumpărători.

"Copacii au fost la noi 25-30 de lei. Anul acesta sunt la 50 de lei copacul. Cheltuiala tot e mare. Suntem de la Briceni şi dacă cheltuiam pentru combustibil 1000 de lei, acum ne costă 1500 de lei."

"Am luat gutui, am luat meri de două feluri, am luat cireşi. Sunt normale preţurile. Lumea tot munceşte şi creşte. Dă Doamene să fie cu success şi roadă bună."

"80 de lei pentru un copăcel am dat. Am luat corn şi coacăză. Punem cât avem posibilitate şi avem loc în grădină, plantăm să mâncăm sănătos."

"Am procurat câţiva copaci să avem fructele noastre, să îi îngrijim. Iubim pământul, iubim traiul la ţară şi vrem să plantăm în grădină ca să facem mai frumos şi visual şi gustos pe masa. – Ce a-ţi cumpărat? – Un copac de mar alb, un copac de vişine şi trei de coacăză."

În acest an, puieţii de pomi fructiferi costă între 50-100 de lei, arbuştii şi copacii decorativi între 10 şi 500 de lei iar viţa de vie e până la 30 de lei butucul. Potrivit specialiştilor, plantarea se poate face de la sfârşitul lunii februarie şi până la mijlocul lunii aprilie, înainte ca pomii să intre în vegetaţie.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter