Actualitate

Avocații își pun speranța în Maia Sandu după ce nu mai pot fi anulate amendamentele cu bucluc

post-img
Uniunea Avocaților din Republica Moldova

Uniunea Avocaților din Republica Moldova solicită președintei Maia Sandu să nu promulge amendamentele la Legea cu privire la avocatură după ce, în urma discuțiilor desfășurate la Ministerul Justiției, secretarul general al Parlamentului a precizat că modificările cu privina nu mai pot fi modificate de actualul legislativ.

„În ședința din 14 iulie 2025, ora 10:00, care s-a desfășurat pe platforma Ministerului Justiției a Republicii Moldova, reprezentanții Parlamentului Republicii Moldova au menționat că au greșit atunci când au propus amendamentul la Legea cu privire la avocatură, fără a consulta profesia de avocat și regretă acest fapt, iar problema creată urmează a fi discutată în cadrul comisiei specializate”, se precizează într-o declarație a Uniunii Avocaților.

În aceste condiții, Uniunea Avocaților consideră justificată nepromulgarea amendamentelor Efimiei Bandalac la Legea cu privire la avocatură.

Uniunea Avocaților din Republica Moldova consideră că Legea nr. 244/2025 pentru modificarea Legii nr. 1260/2002 cu privire la avocatură nu poate fi promulgată deoarece:

● încalcă principiul autonomiei profesiei de avocat de autoguvernare independent de autorităţi şi de cetăţeni;

● admite o ingerință inadmisibilă în procesele de admitere în profesie și procesele disciplinare;

● exclude un barou de la dreptul de a desemna membri în comisiile UAM;

● încalcă dreptul avocaților de a fi aleși într-o funcție profesională;

● încalcă principiul autonomiei colective a profesiei;

● se creează o pauză forțată nejustificată prin interdicția de 3 ani;

● încălcă Convenția Consiliului Europei privind protecția profesiei de avocat;

● încalcă principiile transparenței procesului decizional.

Conform amendamentelor cu pricina, două propuneri ale deputatei Bandalac au provocat cea mai mare nemulțumire în rândul avocaților:

● Introducerea unei interdicții de trei ani pentru avocații care au deținut funcții în comisiile interne ale Uniunii Avocaților de a reocupa aceste funcții, în scopul prevenirii influenței și asigurării rotației personalului;

● Includerea în comisiile de licențiere și disciplină ale Uniunii Avocaților a unor reprezentanți numiți de Ministrul Justiției, precum și a unor reprezentanți ai cercurilor academice sau ai societății civile, pentru creșterea obiectivității.

În aceeași zi în care comisia a notificat Ministerul Justiției și Uniunea Avocaților despre aceste amendamente, deputații s-au întrunit pentru ultima sesiune a actualului legislativ și au adoptat proiectul de lege în lectură finală.

Amendamentele la Legea cu privire la avocatură au fost adoptate de Parlament în ultima ședință a actualei legislaturi.

author-img_1

Ilie Gulca

Editor