Animalele nu pot fi supuse unor suferinţe fizice şi psihice sau intervenţiilor chirurgicale care să le modifice aspectul, iar abandonul lor este interzis. Sunt doar câteva dintre prevederile Convenţiei europene pentru protecţia animalelor de companie, ratificată recent de Parlamentul Republicii Moldova. Proiectul de lege era necesar, având în vedere numărul tot mai mare al actelor de cruzime faţă de necuvântătoare, dar şi al animalelor fără stăpân.
Ratificarea Convenţiei europene stabileşte reguli clare pentru cei care deţin animale de companie. Documentul interzice stăpânilor să abandoneze fiinţele necuvântătoare sau să le supună unor violenţe. Asigurarea unui trai corespunzător pentru ele este acum lege şi pentru locuitorii Republicii Moldova. Oamenii spun că erau necesare astfel de reguli.
Convenţia mai prevede elaborarea unor programe de informare și educare a celor care au animale de companie.
Proiectul de lege privind ratificarea Convenţiei europene, elaborat de Ministerul Agriculturii, a fost votat în ambele de lecturi de Parlamentul de la Chişinău. În document se mai stipulează că animalele de companie nu pot fi vândute tinerilor sub 16 ani fără consimțământul părinților.
IURIE SCRIPNIC secretar de stat, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare: Ratificarea convenţiei va îmbunătăţi standardele de reglementare în materie de bunăstare a animalelor şi va responsabiliza deţinătorii animalelor de companie. Rog susţinerea acestui proiect, necesar sectorului, unul foarte vulnerabil şi demult aşteptat pentru a face ordine pe acest domeniu.
IULIA DASCĂLU deputat PAS, Parlamentul Republicii Moldova: Mii de câini şi pisici se nasc pe străzi sau sunt abandonaţi în fiecare an, suntem împovăraţi cu un număr mare de patrupezi care stau în azile neautorizate, adesea în condiţii nefavorabile, fără perspective de a fi vreodată adoptate. Niciun animal nu trebuie să sufere din cauza abandonului şi tratamentului inuman.
De altfel, ratificarea Convenției aliniază Republica Moldova la normele UE şi va deschide oportunități de accesare a fondurilor europene pentru protecţia animalelor. În continuare, Guvernul va lua măsurile necesare pentru a implementa prevederile acordului. Până în prezent, actul a fost ratificat de 26 de țări.