Autoritățile și furnizorii caută soluţii să asigure energia electrică după 1 ianuarie, chiar și la prețuri ceva mai mari, iar unii basarabenii încearcă să facă economii de curent așa cum pot. Ei spun că înțeleg importanța scăderii consumului de electricitate în perioade dificile. Cu toate acestea, cifrele arată că, de la... lansarea apelului la economisire, consumul a rămas același, ba chiar a crescut comparativ cu perioada similară a anului trecut.
Elena Șoimu, din satul Volovița, raionul Soroca, spune că și până acum familiei ei folosea rațional curentul electric, întrucât sunt cinci persoane și cheltuielile pentru energie sunt destul de mari. Ea e gata să renunțe la câteva becuri pentru iluminatul exterior și la unele electrocasnice care consumă mult.
ELENA ȘOIMU, locuitoare, Volovița: Este aparatul de cafea, este un fierbător electric, mașina de spălat, mașina de uscat, frigiderul calculatorul. Energie se folosește mult, clar că o să ne străduim să facem economie. O să renunțăm la fierbător. Folosim aragazul. În acest an ne-am propus să renunțăm și la luminițele de Crăciun. Ne conducem de toate life hack-urile de pe internet și scoatem totul din priză, în afară de frigider.
CHIRIL, fiul: Ca elev pot să fac și eu câteva lucruri ca să econimesc. Lecțiile sunt nevoit să le fac la calculator, când pot îl deconectez și fac în scris. De asemenea utilizez lampa asta economă, reșoul îl deconectez.
Și locuitorii satului Șeptelici încearcă să reducă, pe cât posibil, consumul de energie. Preventiv, unii dintre ei şi-au luat lumânări şi candele.
Dacă localnicii spun că vor găsi soluții, grădinița din Șeptelici riscă să-și întrerupă activitatea, fără curent electric.
TATIANA FORNEA, director grădiniță, Șeptelici: Instituția se încălzește pe bază de cazan. Avem podele calde și nu avem cu ce să încâlzim copii. La bucătărie, bucatele se prapară în rolă. În luna ianuarie sperăm să cumpărăm un generator care ne va pemrite să activăm și în continuare.
ANGELA CUROȘU, bucătar, grădinița din Șeptelici: Cu deconectările nu știm ce va fi cu producția: carnea, ouăle nu vom avea unde să le păstrăm la frigider.
Din 16 decembrie, Republica Moldova este în stare de urgență energetică pentru 60 de zile. Prin campania "Economisește energia - plătește mai puțin" guvernul îi îndeamnă pe cetățeni să folosească raţional curentul, în special în orele de vârf. Deocamdată, însă, consumul rămâne la fel de ridicat ca până la lansarea campaniei. Directorul Moldelectrica a declarat pentru TVR MOLDOVA că în prezent, se folosesc în orele de vârf peste 900 MWh. SERGIU APARATU director ÎS "Moldelectrica": Tendința în luna decembrie, ținând cont de temperaturile de afară este de 900 -950 MW. Dacă comparăm cu anul 2023 avem chiar o creștere a consumului cu circa 10%, comparând aceleași zile, aceeași lună, cu temepraturi aproximativ egale. Este vorba de aceleași ore, vârful de seară, care începe la ora 17.00, dar cel mai mult crește în jurul orei 19.00-21.00, acolo e vârful. Economisirea într-adevăr aduce roade, noi asta am observat în noiembrie 2022 a fost circa 15% reducere a consumului de energie electrică.
Potrivit Moldelectrica, în prezent, guvernul de la Chişinău cumpără 40-50% din necesarul de curent de la Centrala din Cuciurgan, până la 30% de pe piața OPCOM, iar restul este producția locală, de la CET-uri și din surse regenerabile. Executivul spune că se iau măsuri pentru reducerea consumului în toată ţara, în special după 1 ianuarie, în cazul în care cea mai mare parte din energia necesară va fi importată de pe piața liberă, la prețuri mai mari.