Politic

Republica Moldova va fi beneficiara unui nou ajutor de 600 de milioane de euro, oferit de Platforma de Sprijin, organizată de Franţa, Germania şi România

Platforma de Sprijin
Sursa video: TVR MOLDOVA

Republica Moldova va fi beneficiara unui nou ajutor extrem de important, de 600 de milioane de euro, pentru a face față crizei. Decizia a fost luata la conferinţa ministeriala a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, organizată de Franţa, Germania şi România, la Bucureşti.

În cadrul conferinţei ministeriale a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova au lucrat cinci Grupuri pentru analiza situației umanitară a refugiaților din Ucraina, combaterea corupției, securitatea energetică, asistența financiară dar și managementul frontierelor.

BOGDAN AURESCU, ministrul Afacerilor Externe, România: "Una din importantele rezultate din cadrul conferinţei se referă la crearea a unui al şaselea grup de lucru dedicat reformei administrative şi administrării finanţelor publice. Esteo zonă prioritară de reformă pentru Republica Moldova, inclusiv în cadrul agendei europene, cu impact direct asupra perspectivelor de dezvoltare economică şi atragerea investiţiilor străine. Există la Bucureşti cumulat un sprijin de aproximativ 600 de milioane de euro pe care am reuşit să îl adunăm astăzi în diverse forme. Există un angajament ferm al comunității internaționale pentru continuarea și accelerarea sprijinului pentru Republica Moldova, iar acest efort este consemnat într-o Declarație a co-președinților Platformei de Sprijin."

MARCEL SPATARI, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Republica Moldova: "Aş dori să exprim recunoştinţa către Guvernul României pentru organizarea acestei conferinţe la cae participă un număr mare de parteneri ai Republicii Moldova. Este un semnal important de solidaritate şi susţinere în contextul dificil în care ne aflăm cu toţii. Republica Moldova ca şi alte state din regiune se confruntă cu multiple crize şi provocări. Efectele pandemiei asupra economiei şi populaţiei se resimt pana astazi, preţurile la resursele energetice au explodat şi mare amajoritate a oamenilor din Republica Moldova privesc cu îngrijorare spre iarna care vine."

Reprezentanţii Germaniei au anunţat că Republica Moldova va primit un grant de 77 de milioane de euro. Circa 40 de milioane vor fi folosite pentru a face față crizei resurselor energetice și va veni în sprijinul populației vulnerabile.

ANNALENA BAERBOCK, ministrul Afacerilor Externe, Republica Federală Germania: "Împărtăşim aceleaşi valori şi aspiraţii, viitorul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană. Germania va fi alături de Republica Moldova în acest drum lung şi plin de provocări pentru a o aduce în familia europeană. Este momentul să acţionăm şi să demonstrăm că doar împreună putem face diferenţa, chiar şi în aceste timpuri de război. Germania va oferi 77 milioane de euro pentru dezvoltare şi cooperare în Republica Moldova." CHRYSOULA ZACHAROPOULOU, secretar de stat pentru Parteneriate Internaţionale, Franţa: "Noi am demonstrat solidaritate pentru a răspunde necesităţilor urgente pe care le-au avut prietenii noştri din Republica Moldova şi vom continua să facem acest lucru pe termen lung."

MAIA SANDU, preşedintele Republicii Moldova: "Este important să ştim că nu suntem singuri, că putem conta pe sprijinul şi solidaritatea voastră, că suntem împreună. Republica Moldova este o ţară mică, ce se confruntă cu multe provocări, nu avem capacitatea de a le înfrunta singuri. Este bine de ştiut că avem atâţia prieteni care ne sunt alături în aceste vremuri grele." Conferința de la București este organizată după trei săptămâni de la momentul sedinta Consiliului European, care a decis statutul de candidat la aderare pentru Republica Moldova. La inițiativa Franței, următoarea Conferință ministerială a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova va avea loc la Paris, în acest an.

Prima conferinţă a platformei a avut loc în aprilie la Berlin. Mai mulţi donatori europeni şi internaţionali au oferit atunci Republicii Moldova ajutoare în valoare de 695 de milioane de euro. "Platforma de sprijin pentru Moldova" a fost lansată de România, Germania şi Franţa.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter