Actualitate

Guvernul francez oferă Republicii Moldova un împrumut de 60 de milioane de euro

Împrumut de la Guvenrul Franței
Sursa video: TVR MOLDOVA

Guvernul francez oferă Republicii Moldova un împrumut de 60 de milioane de euro. Anunţul a fost făcut de ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, care s-a întâlnit cu directorul Agenţiei Franceze de Dezvoltare. Întrevederea a culminat cu semnarea unui memorandum care vizează reformarea domeniului căilor ferate şi a sistemului energetic.

Cele 60 de milioane de euro de la Guvernul  Franţei vor folosite într-un proiect comun al autorităţilor de la  Chişinău cu Banca Mondială. 800 de mii de euro vor fi investiţi în  modernizarea întreprinderilor Moldelectrica şi Calea Ferată.

SINCRON: ANDREI SPÎNU, ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale: „Pentru prima dată în Moldova se va organiza un forum dedicat  transportului feroviar, care va discuta următoarele subiecte: analiza  pieţei de mărfuri pe cale ferată, digitalizarea Căilor Ferate şi a  planului de investiţii în Calea Ferată care urmează să fie finanţat de  către Guvernul francez”.

REMY RIOUX director, Agenţia Franceză de Dezvoltare: „AFD doreşte să mobilizeze toate capacităţile sale, toate  forţele, aici, în Republica Moldova, finanţând sectorul public. Un mesaj puternic de susţinere faţă de agenda de reforme a Guvernului  Republicii Moldova, reforme ambiţioase şi dificile, ţinând cont de  multiplele crize”.

Vizita  la Chişinău a şefului Agenţiei Franceze pentru Dezvoltare are loc în  urma întâlnirii, de săptămâna trecută, a preşedintelui Republicii  Moldova, Maia Sandu, cu omologul său francez, Emmanuel Macron, la Paris.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter