Economic

Ministrul agriculturii: Un deficit de îngrăşăminte ar putea reduce producţia agricolă la jumătate

Ministrul agriculturii
Sursa video: TVR MOLDOVA

Un deficit de îngrăşăminte ar putea reduce producţia agricolă la jumătate, anul acesta, în Republica Moldova, spune ministrul Agriculturii. Viorel Gherciu dă vina pe situaţia din regiune. Declaraţiile oficialului au fost făcute la rubrica Interviurile Telejurnalului, de la TVR MOLDOVA.

Până în luna februarie, îngrăşămintele chimice erau cumpărate din Federaţia Rusă dar acum fermierii din Republica Moldova trebuie să găsească, rapid, alţi furnizori.

VIOREL GHERCIU, ministrul Agriculturii:„Fertilizanţii, de obicei, joacă un rol important, asigurând o majorare a productivităţii cu 30-40%, şi corespunzător, neadministrând aceşti fertilizanţi, ne putem aştepta la o roadă cu mult mai mică, cu 30-40 la sută."

Gherciu spune că, în paralel cu eforturile ministerului de a identifica noi producători de îngrăşăminte, şi fermierii s-au reorientat, după ce au fost avertizaţi de autorităţi.

VIOREL GHERCIU, ministrul Agriculturii: „Ministerul Agriculturii, încă în luna februarue, a iniţiat negocieri, discuţii, în cadrul unei viite în Azerbaidjan, cu conducerea companiei de stat Sokar privind furnizarea de fertilizanţi către Republica Moldova  şi, suntem în proces, de Furnizarea fertilizanţilor către agricultorii din Republica Moldova."

Ministrul spune, însă, că securitatea alimentară a Republicii Moldova nu este ameninţată până în toamna acestui an. Chiar şi aşa, factorii externi, precum războiul ruso-ucrainean sau scumpirile la carburanţi, s-ar putea reflecta negativ în preţul cerealelor iar asta să ducă la scumpiri în lanţ ale alimentelor.

VIOREL GHERCIU, ministrul Agriculturii: „Conform estimărilor Ministerului Agriculturii, stocurile de grâu vor constitui 200 mii tone, ceea ce ne asigură consumul intern al ţării, până la mijlocul lunii septembrie. Această creştere a preţurilor este direct legată de creşterea preţurilor la energie, la celelalte in put-uri."

Aflată acum câteva zile la Bruxelles, Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, i-a cerut şefului Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, sprijin pentru achiziționarea de îngrăşăminte chimice, necesare lucrărilor agricole din acest an.

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter