Actualitate

În Parlament a fost înregistrat un proiect de lege care prevede înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu limba română

post-img
Limba română

Pe 24 februarie, în Parlamentul Republicii Moldova a fost înregistrat un proiect de lege care prevede înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu limba română. Inițiatorii proiectului de lege sunt mai mulți deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate.

„În temeiul articolului 73 din Constituția Republicii Moldova și articolului 47 din Regulamentul Parlamentului, se înaintează cu titlu de inițiativă legislativă proiectul de lege pentru implementarea considerentelor unor hotărâri ale Curții Constituționale”, arată inițiatorii proiectului.

Potrivit proiectului, cuvintele „limba moldovenească”, la orice formă gramaticală, se substituie cu cuvintele „limba română” la forma gramaticală corespunzătoare.

De asemenea, cuvintele „limba de stat”, „limba oficială” și „limba maternă”, la orice formă gramaticală, în cazul în care se are în vedere limba de stat a Republicii Moldova, se substituie cu cuvintele „limba română” la forma gramaticală corespunzătoare.

Amintim că o declarație în acest sens a fost făcută de președintele Parlamentului, Igor Grosu, la jumătatea lunii decembrie.

Întrebat de ce, până acum, în legislaţie nu a fost înlocuită sintagma "limba moldoveanească" cu limba română, Igor Grosu a spus că aces lucru s-ar putea întâmpla la primăvara.

Și da, și nu, vorba ceea, cu tot respectul față de juriști. Știți cum – câți juriști, atâtea opinii. Că nu este nevoie de aceste 67 de voturi, e o opinie. Unii spun că e nevoie de această majoritate. Sunt alţii care spun că, da, putem interveni, dacă nu în Constituție, atunci în legislația conexă, în legile în care este menționată sintagma. Iată aici noi putem interveni și acesta ar fi un lucru mai sigur pe care-l putem face. Până la sfârșitul acestui an nu o să reușim, dar o s-o facem. S-ajungem sănătoși în primăvară și probabil atunci o să fie un moment și o dată istorică importantă pentru a veni cu astfel de inițiative.", declara Igor Grosu.

Amintim că la 5 decembrie 2013, Curtea Constituţională de la Chişinău a stabilit că limba oficială a Republicii Moldova este limba română, aşa cum este scris în Declaraţia de Independenţă, care prevalează asupra Constituţiei.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter