Social

„Femicid” un nou termen în legislația Republicii Moldova

video

Până la sfârşitul actualei sesiuni parlamentare, în legislaţia Republicii Moldova va fi introdusă noţiunea de ,,femicid". Deşi termenul nu se regăseşte în dicţionarul limbii române, specialiştii în drepturile omului spun că "femicid" înseamnă ucidere intenționată a femeilor, un fenomen devenit îngrijorător în Republica Moldova. Autorităţile îşi propun ca, în baza modificărilor, agresorii femeilor să fie pedepsiţi mult mai dur.

Vicepreşedintele Parlamentului de la Chişinău, Doina Gherman, spune că în legislaţia Republicii Moldova vor fi făcute o serie de modificări, care le vor oferi autorităţilor pârghii pentru a pedepsi mai dur agresorii care acţionează din motive de sexism sau misoginism.

DOINA GHERMAN vicepreşedinte, Parlamentul Republicii Moldova: „Cifrele devin tot mai îngrijorătoare, or femeile şi fetele sunt abuzate, violate, bătute, hărţuite în propria casă, este o tragedie naţională. Pe 23 mai, va avea loc şedinţa grupului de lucru în cadrul Comisiei de letalitate a Ministerului Afacerilor Interne. Sperăm că din acea şedinţă vom ieşi cu primul draft al modificărilor legislative pe care vom începe să le dezbatem în Parlament. Vă asigur că până la sfârşitul acestei sesiuni vom avea deja în lectură finală absolut toate modificările aprobate în Parlament.”

Cazul Anei-Maria, tânăra însărcinată, răpită şi ucisă, a determinat autortăţile să facă o serie de schimbări în legislaţie.

ADRIAN EFROS ministrul Afacerilor Interne: „Unul dintre mecanisme este de a avea acces la expertize mult mai rapid, să fie făcute într-un termen mult mai scurt, ca să ne ofere pe urme fierbinţi, să facem toate investigaţiile şi să avem acele probe concludente cu care să putem merge în instanţă.”

VIOREL CERNĂUŢEANU şef, Poliţia Republicii Moldova: „În primul rând de a putea accesa imediat a datele operatorilor de telefonie mobilă, acolo unde vorbim de obţinerea imediată a informaţiilor de descifrare telefonică. Nu în toate cazurile. Vorbim despre cazurile în care avem persoane dispărute. Am vorbit în cadrul audierilor despre sistemul video de monitorizare, acolo unde cu regret noi nu avem o politică unică de înregistrare, evidenţă, păstrare a acestor filmări.”

Peste 40 de organizaţii non-guvernamentale au făcut recent un apel public şi au cerut introducerea noţiunii de ,,femicid" în legislaţia Republicii Moldova. Iniţiativa vine, la fel, în urma crimei de la Teleneşti, dar şi după alte tragedii, în care agresorii s-au ales doar cu o pedeapsă de muncă în folosul comunităţii. Victimele violenţei pot cere ajutor la Telefonul Increderii pentru Femei şi Fete, la numărul afiţat pe ecran.

TELEFONUL ÎNCREDERII PENTRU FEMEI ŞI FETE
Republica Moldova  0 8008 8008
România    0800500333

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter