Justiție

Oficiali UE: O justiție independentă și transparentă, condiție esențială pentru integrarea RM în UE

Oficiali UE: O justiție independentă și transparentă, condiție esențială pentru integrarea RM în UE

Experți din Republica Moldova, România și Ucraina s-au reunit la Chişinău, la o conferinţă unde au discutat despre provocările din justiţie şi consolidarea sistemului judiciar din regiune. Prezenţi la eveniment, reprezentanții Uniunii Europene au subliniat că o justiție independentă și transparentă este o condiție esențială pentru integrarea europeană.

Participanții la conferinţă au analizat mecanismele de evaluare a judecătorilor, procedurile disciplinare și alinierea la standardele europene. Un alt subiect a fost consolidarea încrederii publice în justiție și promovarea excelenței profesionale.

SERGIU CARAMAN, președinte, Consiliul Superior al Magistraturii: În ultimii ani CSM a parcurs un proces amplu de reformă. Am implementat mecanisme de verificare externă a integrității. Am revizuit procedurile de responsabilizare. Am susținut selecția pe criterii meritocratice și transparentre. Știm că este un drum dificil, dar corect și irevesibil.  


VERONICA MIHAILOV-MORARU, ministrul Justiției: Cea mai mare parte a legislației judiciară este reformată și accentul cade pe aplicarea ei, pe modul de implementare la nivel de legislație secundară, acolo unde este nevoie. De exemplu astăzi așteptăm promulgarea legii cu privire la sistemul judecătoresc anticorupție, pentru ca CSM să aprobe regulamentele necesare. Cel mai important aspect fiind selecția judecătorilor.

Vicepremierul pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, a vorbit despre angajamentul Guvernului de a închide, până în 2027, toate capitolele de negociere cu Uniunea Europeană, inclusiv cele privind statul de drept.

CRISTINA GHERASIMOV, vicepremier pentru Integrare Europeană: Avem un calendar al implementării reformei în cele 33 de capitole, iar Ministerul Justiției este instituția care urmează să asigure ca reformele și angajamentele, fie în foile de parcurs, fie în pozițiile de negociere, fie în programul național de realizare sunt realizate la timp și să fie de calitate în așa fel ca să fim gata, să închidem ultimele capitole de negociere până la finele anului 2027.

Reprezentanții Uniunii Europene și-au reconfirmat sprijinul pentru eforturile de reformare a justiției în Republica Moldova.


MATE CSICSAI, adjunct al Șefului Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova: Un sistem judecătoresc independent și responsabil reprezintă un pilon principal al unui stat de drept. UE își continuă acest angajament de a fi partener al Republicii Moldova pentru a susține reforma justiției care este una independentă, transparentă și demnă de încrederea poporului.


KOEN LENAERTS, președintele Curții de Justiție a Uniunii Europene: La momentul aderării la UE, Republica Moldova va deveni membră a Uniunii Europene, respectiv sistemul național judiciar al acesteia va interpreta, va pune în aplicare prevederi, principii ale dreptului Uniunii Europene.


Evenimentul a fost organizat în contextul Zilei Judecătorului, care va fi sărbătorită în premieră în Republica Moldova pe 20 iulie, precum și cu ocazia celor 30 de ani de la adoptarea Legii privind statutul judecătorului.

REPORTER: OLGA SARIVAN
Imagine: Vadim Verbnîi

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Editor