Actualitate

Marcel Ciolacu: România, podul Republicii Moldova către Uniunea Europeană

Marcel Ciolacu: România, podul Republicii Moldova către Uniunea Europeană

România trebuie să fie podul Republicii Moldova către Uniunea Europeană. Este mesajul transmis de premierul României, Marcel Ciolacu, care a efectuat astăzi o vizită la Chişinău. Oficialul român şi-a reafirmat sprijinul ferm pentru integrarea europeană şi a declarat că Guvernul de la Bucureşti va face eforturi pentru interconectarea Republicii Moldova la spaţiul european.

Premierul României, Marcel Ciolacu, a vorbit despre avantajele aderării la spaţiul comunitar. A dat exemplul României, care se bucură de investiții europene de peste 20 de miliarde de euro.

MARCEL CIOLACU prim-ministrul României: În acest moment, în România am ajuns la un salariul mediu de 1.100 euro, pensia medie fiind de 550 de euro. Asta va aduce şi Republicii Moldova integrarea in Uniunea Europeană. Un singur lucru o să-mi permit să spun! Rusia nu este nicio garanție pentru Republica. Moldova. Rusia va duce Moldova în zona izolării, în zona sărăciei. Nu va aduce nici securitate, nici dezvoltare.

Iar premierul de la Chişinău, Dorin Recean, a vorbit despre ajutorul oferit de Bucureşti pentru acceleraraea proiecteleor de interconectare rutieră a Republicii Moldova la reţeaua europeană, prin cea a României. Recean s-a mai referit şi la proiectele de ridicare a podurilor peste Prut: Stânca-Costești, Bumbăta-Leova, Fălciu-Leca, Răducăneni-Bărboieni şi podul rutier de la Ungheni.

DORIN RECEAN, prim-ministrul Republicii Moldova: În 2026 acest pod trebuie să fie gata, un pod nou cu 4 benzi de circulaţie, care la propriu şi la figurat ne va duce mai repede în România şi în Uniunea Europeană. Acest pod, nu doar că va facilita transportul şi comerţul între ţările noastre, va deschide calea pentru mai multe investiții în Republica Moldova. Conexiunea ne va lega direct de autostrăzile A7, prin Bucureşti spre Thessaloniki, şi A8 spre Budapesta, Viena şi Paris. 


MARCEL CIOLACU, prim-ministrul României: Deja noi trebuie să anticipăm care vor fi următorii pași de interconectare cu Republica Moldova. Republica Moldova trebuie să aibă o conectare directă pe ecartament european de cale ferată între Chișinău și Iași. Cred că cu toții realizăm că s-a terminat perioada cu poduri de flori. Trebuie să fim mult mai implicaţi! România trebuie să fie podul Republicii Moldova către Uniunea Europeană.

La Chişinău, Marcel Ciolacu a mai avut întrevederi cu președintele Maia Sandu, şeful Parlamentului, Igor Grosu, și cu mitropolitul Petru al Basarabiei.

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter