Reformarea justiției – un sistem corupt al Republicii Moldova, este provocarea cu care se confruntă președinta Maia Sandu, pe fondul creșterii influenței Rusiei și a amenințărilor de război hibrid. Această reformă este una esențială pentru integrarea Republicii Moldova și combaterea corupției, iar sprijinul aliaților europeni este crucial pentru a reuși acest lucru. Despre acest lucru se scrie într-un editorial publicat pe fairobserver.com, semnat de Cristian Gherasim.
„Mica țară fostă sovietică, cuprinsă între Uniunea Europeană și Rusia, trebuie să-și consolideze instituțiile statului dacă vrea să aibă vreo șansă împotriva războiului hibrid pe care Putin l-a desfășurat insidios în toată Europa de Est. După ce a câștigat alegerile din 3 noiembrie, președintele Maia Sandu are acum o luptă și mai grea în față pe care nu o poate pierde: reînnoirea și schimbarea unui sistem cunoscut de toți drept corupt”, se spune în editorial.
De asemenea, autorul explică și importanța unor instituții de stat puternice: „Epoca războiului convențional a trecut de mult. Atacurile hibride reprezintă acum norma. A avea o armată puternică este nimic fără instituții puternice capabile să contracareze amenințările ascunse. Războiul informațional, știrile false, manipularea, cumpărarea de voturi, mituirea și actele de corupție sunt toate mult mai insidioase și capabile să supună apărarea unui stat decât garnizoanele străine care amenință să invadeze. Aici ar trebui să intervină un sistem de justiție funcțional, urmărind în mod corespunzător pe cei care pun în pericol securitatea țării”.
„Lupta împotriva corupției nu este negociabilă dacă Republica Moldova dorește aderarea la Uniunea Europeană”
Autorul numește justiția din Republica Moldova „călcâiul lui Ahile”, enumerând câteva din eșecurile din domeniu, precum furtul bancar, dar și implicațiile Rusiei în alegerile prezidențiale din această toamnă:
„Eșecul instituțiilor anticorupție de a acționa a oferit grupurilor pro-ruse o marjă de manevră pentru a pune în pericol procesul electoral. Sandu a subliniat, după ultima ședință a Consiliului de Securitate al Republicii Moldova, că sistemul de justiție trebuie reformat, întrucât Moldova continuă să fie expusă amenințării hibride rusești”.
„95% dintre cetățenii moldoveni care susțin aderarea la UE consideră că reforma justiției este o necesitate absolută. Instituțiile, care trebuie să se asigure că judecătorii și procurorii anticorupție își fac treaba, rămân în urmă”, se mai spune în articol, subliniindu-se că Bruxelles trebuie să susțină și să încurajeze reformele puternice și dure necesare pentru modernizarea sistemului judiciar din Moldova.