Social

Locuitorii din Sireţi, raionul Străşeni, vor avea canalizare în urma unei investiții de peste 11 milioane de lei. Proiectului face parte din programul "Satul european"

Locuitorii din Sireţi, raionul Străşeni, vor avea canalizare în urma unei investiții de peste 11 milioane de lei. Proiectului face parte din programul "Satul european"

Locuitorii din Sireţi, raionul Străşeni vor avea canalizare în urma unei investiții de peste 11 milioane de lei prin care se va construi o rețea de 9 kilometri de conducte. Proiectului face parte din programul "Satul european" şi ar urma să fie finalizat la vară. În satele din Republica Moldova sunt implementate peste 490 de proiecte de dezvoltare locală finanţate de stat.

Cei mai mulți dintre sătenii din Sireţi şi-au săpat gropi în grădină și acolo colectează apele uzate.  O rețea de canalizare ar fi în beneficiul tuturor și ar reduce poluarea.

NICOLAE BUSUIOC, maistru de şantier. „Avem de acum vre-o doi kilometrii jumătate făcuţi şi mai avem de făcut încă vre-o doi kilometrii. Scoatem asfatul şi pe urmă săpăturile. Avem săpături până la doi metri şi jumătate, trei metri”.

IGOR CIUBUC, viceprimar, satul Sireţ: „Avem noroc şi am beneficiat de acest proiect pentru că am avut conectare directă la staţia de epurare din oraşul Chişinău. Primarul din anul 2013 a asigurat conexiunea a asigurat conexiunea satului Sireţ cu sistemul de epurare de la Chişinău”.

Sunt însă și oameni pentru care o infrastructură urbană civilizață este prea costisitoare.

Proiectul de la Sireți prevede și repararea drumului după instalarea rețelei de canalizare. Potrivit Oficiului Național de Dezvoltare Regională și Locală, până în prezent, au fost finalizate 70 de proiecte incluse în programul "Satul european", din totalul celor 492 care au primit finanțare.

MIHAI CROITORU, director, Oficiului Național de Dezvoltare Regională și Locală: „Avem proiecte de apeduct, canalizări, restaurări şi construcţii de edificii publice. Toţi au şanse egale, toate localităţile. Din 728 de proiecte depuse anul trecut, 490 de proiecte au primit finanţare. Acum suntem în construcţia a jumătate de Republică”.

Valoarea totală a proiectelor este de peste două miliarde de lei.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter