Social

Israelul caută muncitori în construcții, în urma conflictului cu Fâşia Gaza. Firmele de recrutare din R. Moldova au început angajarea lucrătorilor

Israelul caută muncitori în construcții, în urma conflictului cu Fâşia Gaza. Firmele de recrutare din R. Moldova au început angajarea lucrătorilor

Israelul caută muncitori în construcții, sector grav afectat în urma conflictului cu Fâşia Gaza. Firmele de recrutare din Republica Moldova au început deja angajarea lucrătorilor calificaţi şi necalificaţi.

În ciuda războiului, basarabenii continua să meargă la muncă în Israel. Sunt astraşi de salariile bune şi condiţiile de lucru.

„Este o oarecare frică. Dar ce să facem poate s-ar linişti. Sperăm că totul o să fie bine. O să ne ducem, o să ajungem şi o să lucrăm căci în Moldova e greu.”

„Programul este asigurat de stat. Sunt perspective şi poţi să avansezi şi poţi să acumulezi careva surse financiare pentru susţinerea familiei.

– Ca tencuitor care sunt salariile acolo?

– Depinde de obiecte şi de firma care te angajează. Aproximativ până la 3000 de euro.”

„–Ce salarii vă promit acolo?

– 1600 de euro!

–Nu vă temeţi?

– Ne temem dar ce să facem. Încercăm, deja cum o să ne fie norocul.”

Angajările se fac în baza acordului interguvernamental bilateral între guvernele Republicii Moldova şi Statul Israel, care a intrat în vigoare în ianuarie 2013, şi e prelungit în fiecare an. Autorităţile de la Chişinău spun, însă, că dacă securitatea muncitorilor va fi pusă în pericol, vor măsurile necesare.

ALEXEI BUZU, ministrul Muncii și Protecției Sociale Video brut sedinta guvernului: „Este un acord pe care guvernul intenţionează să-l prelungească pentru încă cinci ani de zile şi în dependenţă de situaţia de securitate din Israel şi a cerinţelor de pe piaţa construcţiilor, părţile se vor înţelege. Cu siguranţă nu vom admite cazuri în care siguranţa cetăţenilor Republicii Moldova să fie pusă la bătaie.”

Potrivit Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, Israelul a solicitat 1200 de muncitori în construcții din Republica Moldova.

LILIA PLUGARU, șef, Direcţia migraţia forţei de muncă, ANOFM: „Scrisoarea de solicitare pentru angajare a fost iniţial, până la începerea războiului. Astfel persoanele care şi-au dorit au aplicat până la începerea războiului. La examenul profesional care încă are loc încă, se prezintă zilnic cam în jumătate. Vreau să vă zic că cetăţenii sunt reticenţi. Unii îşi doresc în continuare iar alţii nu îşi mai doresc şi deja nu au mai venit la examenul professional. Totodată, Republica Moldova nu este obligată ca să acopere cifra pe care a solicitat-o partea israeliană.”

Sectorul construcțiilor din Israel a ajuns în impas după ce autorităţile locale nu au mai permis angajarea palestinienilor, în urma atacului brutal din 7 octombrie al grupării teroriste Hamas. Aceştia reprezintă 25% din forța de muncă în industria construcțiilor din Israel.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Editor