Actualitate

Comisiile juridice și pentru politică externă din Legislativele de la Chișinău și București și-au exprimat susținerea politică pentru organizarea unei reuniuni comune a celor două parlamente. Ce prevede declarația semnată de acestea la Iași

post-img
R. Moldova - România
Sursa foto: imagine simbol

Declarația comună a Comisiei politică externă și integrare europeană și Comisiei juridice, numiri și imunități din Parlamentul Republicii Moldova și, respectiv, a Comisiei pentru politică externă și Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări din Senatul României a fost semnată pe 20 mai la Iași, relatează Radio Chișinău.

Potrivit Parlamentului de la Chișinău, documentul salută dinamica excelentă a cooperării bilaterale și exprimă determinarea instituțiilor parlamentare de la Chișinău și București de a continua conlucrarea în domeniile de interes reciproc și în vederea accelerării procesului de integrare europeană a Republicii Moldova.

”Unirea eforturilor noastre reprezintă un fundament solid pentru realizarea obiectivului strategic prioritar de racordare fermă și ireversibilă a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, prin intermediul României”, se menționează în Declarația adoptată.

Parlamentarii remarcă angajamentul solid asumat de autoritățile Republicii Moldova pentru implementarea de reforme în domenii precum cel al justiției, combaterii corupției, consolidării statului de drept, al bunei guvernări și al eficientizării administrației publice, care reprezintă aspecte esențiale atât pentru dezvoltarea de ansamblu a R. Moldova, cât și pentru avansarea parcursului european. Deputații de la Chișinău și București consideră oportună necesitatea implementării conceptului de control comun la frontiera dintre cele două state.

De asemenea, parlamentarii își exprimă preocuparea profundă față de evoluțiile de securitate din regiune și condamnă agresiunea ilegală, neprovocată și nejustificată a Federației Ruse împotriva Ucrainei. În context, deputații se arată  preocupați în privința incidentelor înregistrate în ultima perioadă în regiunea transnistreană și salută maniera înțeleaptă, responsabilă și echilibrată în care autoritățile de la Chișinău au abordat situația de ansamblu. În același timp, documentul salută modul exemplar în care autoritățile Republicii Moldova, alături de societatea civilă și cetățeni, gestionează numărul mare de refugiați din Ucraina. Potrivit documentului, Republica Moldova reconfirmă și prin aceste eforturi că este un stat cu vocație europeană și că împărtășește în mod natural valorile pe care se întemeiază Uniunea Europeană.

Cele patru comisii parlamentare și-au exprimat susținerea politică pentru organizarea în perioada următoare a unei reuniuni comune a celor două parlamente de la Chișinău și București.

Menționăm că la Iași a avut loc ședința comună a Comisiilor juridice și a Comisiilor de politică externă din Parlamentul Republicii Moldova și Senatul României.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter