Justiție

România și R. Moldova vor colabora mai strâns în lupta împotriva corupției

post-img
România și R. Moldova vor colabora mai strâns în lupta împotriva corupției

Un Protocol de cooperare în domeniul prevenirii și combaterii corupției a fost semnat astăzi la București între Centrul Național Anticorupție și Direcția Generală Anticorupție (DGA) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) din România.

Documentul a fost semnat de către directorul CNA, Alexandr Pînzari și șeful DGA, Ovidiu-Ciprian Antohe, având ca scop consolidarea eforturilor instituționale comune în vederea implementării măsurilor eficiente și inovative de prevenire și luptă împotriva corupției.

Evenimentul se înscrie într-o vizita de studiu de 3 zile la București, la care participă agenții anticorupție din Republica Moldova, România și Italia.

În discursul său, directorul CNA a menționat că pentru Republica Moldova lupta împotriva corupției reprezintă o prioritate strategică atât în contextul fortificării instituțiilor statului și asigurării respectării drepturilor cetățenilor, cât și în sensul îndeplinirii angajamentelor asumate în procesul de integrare în Uniunea Europeană.

”În ultima perioadă, numărul cazurilor de corupție depistate și investigate de ofițerii anticorupție a crescut, iar eficiența în procesele de urmărire penală s-a îmbunătățit, datorită utilizării unor tehnici și instrumente moderne de investigare, precum și unei colaborări internaționale strânse. Ne dorim să continuăm această cooperare cu colegii din România, dar și din alte țări, în special pe dosarele care implică componenta transfrontalieră”, a punctat Alexandr Pînzari.

Pe parcursul celor trei zile, experții în domeniu au abordat mai multe subiecte de importanță în cadrul sesiunilor teoretice și practice privind investigarea și urmărirea penală a cazurilor complexe de corupție, identificarea și confiscarea activelor virtuale, consolidarea capacităților practicienilor de a aborda amenințările emergente reprezentate de activele virtuale din fluxurile financiare ilicite.

Delegația CNA a avut o serie de întrevederi cu reprezentanții Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Direcției Generale Anticorupție (DGA) și Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) în cadrul cărora s-a agreat continuarea schimbului de informații în contextul depistării și investigării infracțiunilor de corupție, dar și implementarea altor proiecte comune.

Platforma care a reunit agențiile anticorupție la București este organizată în cadrul a două proiecte: „Sprijinirea eforturilor anticorupție ale Guvernului Republicii Moldova” și „Soluții de politici inovatoare pentru atenuarea riscurilor de spălare a banilor generate de activele virtuale”, implementate de Biroul Coordonatorului Activităților Economice și de Mediu al OSCE (OCEEA).

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter