Actualitate

Soroca: Plecările periodice peste hotare, schimbarea domiciliului - principalele motive ale neşcolarizării copiilor romi

Soroca: Plecările periodice peste hotare, schimbarea domiciliului - principalele motive ale neşcolarizării copiilor romi

Plecările periodice peste hotare sau schimbarea domiciliului, sunt principalele motive ale neşcolarizării copiilor romi. În prezent, doar 10 la sută sunt încadraţi în instituţiile de învăţământ. Puţinii elevi romi care îşi fac studiile la Liceul ,,Alexandr Puşkin" din Soroca au venit astăzi cu un îndemn către semenii lor.

ZFR

La Liceul Teoretic ,,Alexandru Pușkin" din municipiul Soroca îşi fac studiile 25 de copii romi. Printre ei şi Elizabeta Banda, elevă în clasa a 9-a. Tânăra este convinsa că şcoala o va ajuta să se integreze mai bine în societate.

ELIZABETA BANDA, elevă: „Vreau să învăţ. Nu imi doresc să fiu ca alţi romi care se căsătoresc de pe la vârsta 13 sau 14 ani. Vreau mai mult în viaţă, nu doar să fiu soţia cuiva. Aş dori ca şi ceilalţi romi să-mi audă mesajul, să continue să meargă la şcoală. Eu am venit aici în clasa a II-a, acum sunt clasa a VIII-a. Eu am hotărât să învăţ, pentru că vreau să fiu o fată deşteaptă. Vreau să învăţ mai departe, ca să lucrez, să am bani”.


Conform datelor oficiale, rata de şcolarizare în rândul copiilor de etnie romă din municipiul Soroca e de doar 10,5 la sută. Reprezentanţii comunităţii şi profesorii explică această rată joasă prin faptul că majoritatea famililor obişnuiesc să-şi schimbe locul de trai, pleacă şi, după o perioadă, revin de peste hotare.

SILVIA ȘILOVA, director, Liceul Teoretic ,,Alexandr Puşkin": „An de an, sunt tot mai puţini, fiindcă au o situaţie vulnerabilă, fluxul de migraţie e foarte mare. Migrează foarte mult în Europa. Avem şi un elev care a absolvit liceul cu 10 la Bac şi acum e student la o universitate, ne mândrim şi cu alţi elevi care sunt în şcoală”.

ZFR


ARTUR ŞERBAN, mediator comunitar, municipiul Soroca: „Mai mulţi migrează decât să fie acasă. Niciun sfert nu e aici, ca să zicem aşa. Oficial, avem o populaţie de 5000 de persoane, dar acasă sunt doar în jur de 1000 de oameni”.


Astăzi, de Ziua Internaţională a Romilor, elevii au participat la o lecţie deschisă despre cultura acestui grup etnic, dar şi despre importanţa şcolii în viaţa lor. Copiii au fost surprinşi de reprezentanţii Organizaţiei Internaționale pentru Migrație cu daruri şi un spectacol de animaţie.


ELENA TARAN, reprezentant, Organizaţia Internațională pentru Migrație: „Au fost invitaţi atât copiii care sunt încadraţi în instituţiile de învăţământ, cât şi copiii din localităţi caredin anumtie motive nu sunt încadraţi în şcoli. O să vorbim despre sensibilizare, despre problemele cu care se confruntă copiii de etnie romă şi sperăm să le aducem astăzi o mică bucurie”.


Iar la sala Palatului de Cultură din Soroca, romii s-au întrunit în cadrul unui congres, unde au constituit Mișcarea Social-Politică a Romilor.


ARTUR CERARI, baronul romilor: „Sunt diverse probleme. Pe mine mă interesează în primul rând şcolarizarea copiilor, sănătatea lor, dar şi a maturilor”.


Conform datelor oficiale, la Soroca locuiesc în jur de 10 mii de persoane de etnie romă.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter