Într-o scrisoare de răspuns către premierii României, Bulgariei, Poloniei, Slovaciei și Ungariei, preocupați de creșterea importurilor de produse agricole ucrainene pe piețele din țările lor, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, anunță o abordare europeană comună pentru gestionarea consecințelor acestei situații asupra producătorilor din UE, susținută de trei tipuri de măsuri, scrie caleaeuropeană.ro.
Anunțul a fost făcut în contextul în care Bruxelles-ul analizează restricțiile impuse de Polonia, Ungaria și Slovacia asupra produselor ucrainene ca răspuns la o supraofertă rezultată din războiul de agresiune al Rusiei și din întârzierile la exporturile prin Marea Neagră. Bulgaria a impus, de asemenea, restricții miercuri, iar România ia în considerare posibilitatea de a-i urma exemplul.
„Vă mulțumesc pentru scrisoarea dumneavoastră din 31 martie 2023. Sunt pe deplin conștientă de preocupările pe care le exprimați cu privire la creșterea importurilor anumitor produse agricole ucrainene. Având în vedere piața noastră unică și uniunea noastră vamală, este nevoie de o abordare europeană comună pentru a aborda aceste preocupări care rezultă din interacțiunea mai multor factori. Măsurile unilaterale pot face doar jocul adversarilor Ucrainei și nu ar trebui să erodeze sprijinul nostru neclintit pentru Ucraina. Într-adevăr, accesul pe piață pe care l-am acordat Ucrainei și culoarele de solidaritate ale UE pe care le-am deschis sunt esențiale pentru rezistența Ucrainei în fața războiului de agresiune al Rusiei. În plus, exporturile Ucrainei ar trebui să continue să ajungă pe piețele din întreaga lume, inclusiv în țările în curs de dezvoltare. Acum trebuie să abordăm consecințele neintenționate specifice ale creșterii neașteptate a importurilor în țările dumneavoastră”, afirmă șefa Comisiei Europene în introducerea scrisorii consultate de caleaeuropeana.ro.
Astfel, aceasta anunță că Executivul european se pregătește să prezinte „un al doilea pachet de sprijin financiar de 100 milioane de euro și o rată de cofinanțare de 200%, pentru fermierii afectați, ca parte a unei abordări europene comune”, în completarea primului pachet de sprijin rapid de 56,3 milioane de euro pentru cei mai afectați fermieri, „care este deja în curs de implementare”.
Von der Leyen mai informează că Comisia Europeană va lua, de asemenea, măsuri preventive în conformitate cu clauza de salvgardare inclusă în Regulamentul privind măsurile comerciale autonome.
„Aceste măsuri preventive vor contracara imediat deteriorarea situației producătorilor din Uniune pentru produse specifice, și anume grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea-soarelui. În cursul zilei de astăzi, vicepreședintele executiv Dombrovskis va organiza o reuniune cu statele membre din prima linie afectate și cu Ucraina, pentru a discuta în continuare acest aspect. După cum a solicitat Polonia, vom iniția, de asemenea, o anchetă privind alte produse sensibile”, precizează înaltul oficial european.
Dincolo de utilizarea măsurilor de salvgardare, Ursula von der Leyen mai transmite că „vom lucra și mai intens pentru a facilita tranzitul produselor agricole în cauză, atât către alte state membre, cât și către parteneri terți, atenuând astfel presiunea pe termen scurt asupra țărilor adiacente Ucrainei și, în același timp, contribuind la lichiditatea piețelor agroalimentare globale”.
Aceasta include continuarea activității de reducere a costurilor logistice globale, o mai bună coordonare a tranzitului și îmbunătățirea infrastructurii în porturi, a interconexiunilor la frontieră și a altor căi de transport în cadrul benzilor de solidaritate ale UE, precum și sprijinirea Inițiativei privind cerealele din Marea Neagră.
În paralel cu ancheta privind măsurile de salvgardare, șefa Comisiei Europene le mai spune premierilor din cele cinci state membre că ar trebui adoptată propunerea legislativă în așteptare privind prelungirea cu încă un an a măsurilor comerciale de suspendare a taxelor și cotelor pentru o listă lungă de exporturi ucrainene destinate UE, inclusiv pentru multe produse agricole.
Aceste măsuri, implementate pentru a ajuta Ucraina să facă față consecințelor economice ale războiului purtat de Rusia și pentru a facilita comerțul internațional, vor expira la 5 iunie 2023. Însă, propunerea de prelungire a Comisiei, include deja „un mecanism de salvgardare accelerat cu dispoziții mai puternice, o monitorizare și o raportare mai stricte către statele membre, un prag de declanșare mai mic și un termen de evaluare mai scurt”, remarcă Ursula von der Leyen.
„Acest lucru răspunde în mod specific preocupărilor statelor membre din prima linie și ale părților interesate, inclusiv ale agricultorilor, și ne va permite să reacționăm și mai rapid în viitor pentru a proteja piața UE, dacă este necesar”, explică aceasta.
„Sunt convinsă că agricultorii joacă un rol vital în Europa. Aceștia ne asigură hrana, susțin comunitățile rurale, protejează mediul natural și ne păstrează patrimoniul cultural. Ei merită sprijinul nostru. Vă rog să fiți siguri că Comisia va continua să îi sprijine, acordând cea mai mare prioritate acestei probleme sensibile”, mai spune, la finalul scrisorii, președinta Executivului european.
Premierii Poloniei, României, Bulgariei, Slovaciei și Ungariei i-au trimis la sfârșitul lunii martie o scrisoare Ursulei von der Leyen, prin care cer reintroducerea taxelor vamale asupra produselor agricole ucrainene dacă afluxul acestor produse, care împinge în jos preţurile pe pieţele UE, nu poate fi oprit prin alte mijloace.
Între timp, o parte din aceste țări, mai precis Polonia, Ungaria, Slovacia, cărora li s-a alăturat Bulgaria, au luat hotărârea de a interzice importurile de cereale din Ucraina. Comisia Europeană a criticat decizia celor trei state și a calificat-o drept „inacceptabilă”, amintind că „în vremuri dificile, este esențială coordonarea și alinierea tuturor deciziilor în cadrul UE”.În cazul României, Agerpres anunță că ministrul Agriculturii urmează să aibă miercuri o discuție în format online cu omologul ucrainean.