Sport

Medaliații cu aur la Jocurile Olimpice și Paralimpice de la Paris vor fi recompensați de către Guvern

Medaliații cu aur la Jocurile Olimpice și Paralimpice de la Paris vor fi recompensați de către Guvern

Medaliații cu aur la Jocurile Olimpice și Paralimpice de la Paris vor fi recompensați de către Guvern cu trei milioane de lei. Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi valoarea premiilor, care vor fi acordate sportivilor cu rezultate remarcabile la Olimpiadă, mai exact cei de pe locurile de la unu până la opt.

DAN PERCIUN, ministrul Educației și Cercetării, Republica Moldova: "Medalia de aur – 3 milioane de lei. Medalia de argint – 2,6 milioane de lei și medalia de bronz – 2 milioane de lei."

Iar pentru locurile patru și cinci, sportivii vor fi premiați cu 600 de mii de lei. Atleții care se vor clasa pe pozițiile șase, șapte și opt vor fi recompensați cu sume ce variază între 400 și 200 de mii de lei.

DAN PERCIUN, ministrul Educației și Cercetării, Republica Moldova: "Sperăm să fie un stimul adițional pentru ei să aducă cele mai bune rezultate pentru țară. Mi-aș dori foarte mult să obținem și medalie de aur. În acest an avem sportivi cu mare potențial, în care credem și sperăm să aducă rezultate pentru Republica Moldova."

Aceleași premii au fost pregătite și în 2021, când Serghei Tarnovschi a fost unicul medaliat. Canoistul a cucerit bronzul și a fost recompensat cu două milioane de lei. Şi alţi şapte sportivi au fost premiaţi atunci, iar valoarea recompenselor băneşti s-a ridicat la patru milioane de lei. La fel ca și la ediția anterioară a Jocurilor Olimpice de vară, vor fi răsplătiți și antrenorii, cu premiul echivalent al sportivului. În cazul în care va avea mai mulți discipoli, acesta va fi recompensat cu suma oferită pentru cel mai mare premiu și câte 75% din celelalte premiilor câștigate. Şi personalul medical va încasa câte 10% din valoarea premiului stabilit pentru sportivul asistat.

Deocamdată, Republica Moldova are opt sportivi calificați oficial la Jocurile Olimpice de la Paris. Este vorba despre luptătoarele Anastasia Nichita și Irina Rîngaci, canoiștii Daniela Cociu, Maria Olărașu și Serghei Tarnovschi, arcașul Dan Olaru, țintașa Anna Dulce, dar și Alisa Glinka, care concurează în proba de echitație. Olimpiada se vor desfășura în perioada 26 iulie – 11 august și vor fi difuzate, în exclusivitate, de TVR MOLDOVA.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter