Sci-Tech

Proiect transfrontalier R. Moldova și România. Peste 21 de mii de utilizatori, profesori şi studenţi de la UTM şi Universitatea Tehnică din Iaşi beneficiază gratuit de o reţea modernă de internet

Proiect transfrontalier R. Moldova și România. Peste 21 de mii de utilizatori, profesori şi studenţi de la UTM şi Universitatea Tehnică din Iaşi beneficiază gratuit de o reţea modernă de internet

Încă un proiect transfrontalier România-Republica Moldova a fost implementat cu succes. De astăzi, peste 21 de mii de utilizatori, profesori şi studenţi de la Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM) şi Universitatea Tehnică de la Iaşi, beneficiază gratuit de o reţea modernă de internet. Noua infrastructură informatică va contribui la creşterea calităţii procesului educaţional în cele două instituţii de învăţământ superior.

Deci, ca să se dezvolte o reţea de Wi-Fi gratuit în universitate şi cămin este foarte avantajos pentru noi, pentru că beneficiem de internet oriunde ne aflăm. În aşa mod putem să ne pregătim toate temele pentru acasă, laboratoarele şi să dezvoltăm proiectele pe care le avem.

"Acest proiect este doar un avantaj pentru toţi studenţii pentru că înainte era WiFi, dar era cam slab, iar acum eu cred că o să rezolve o mare problemă pentru toţi căutau o metodă să găsească internet, ori achitau, ori împrumutau de la cineva."

Proiectul a demarat în februarie 2022. Aproximativ un milion de euro a costat noua infrastructură informatică de la Universitatea Tehnică a Moldovei.

VIOREL BOSTAN, rector, Universitatea Tehnică a Moldovei: Din 2017 avem o strategie clară de digitalizare a universităţii, să o transformăm într-o universitate smart. Or, acest lucru înseamnă că trebuie să avem servicii şi aplicaţii digitale pentru a eficientiza mai multe procese, inclusiv cel academic. Şi o astfel de strategie are nevoie de infrastructură modernă de comunicaţii.

SIMONA CARAIMAN, prorector informatizare şi comunicaţii digitale, Universitatea Tehnică din Iaşi: Am lucrat foarte eficient, deşi am întâmpinat şi foarte multe dificultăţi. Am prins o perioadă de implementare afectată de criza semiconductelor, de creşterea preţurilor la astfel de infrastructuri. Am găsit soluţii şi iată-ne că astăzi avem infrastructurile funcţionale în cele două universităţi şi ne mândrim tare mult cu ele.

EMILIAN MORAR, consilier diplomatic, Ambasada României în Republica Moldova: Principalul beneficiu al proiectului este acela de a aduce mai aproape studenţii de pe ambele maluri ale Prutului, studenţi care definitiv împărtăşesc aceleaşi valori.

Proiectul WiNet@Uni-Infrastructura de Reţea Transfrontalieră Comună a Universităţilor Tehnice din Iaşi şi Republica Moldova este finanţat de Uniunea Europeană în cadrul Programului Operaţional Comun România-Republica Moldova 2014-2020.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter