Social

Refugiații ajunși la Chișinău de la Tel Aviv au povestit cu groază despre cruzimea atacului Hamas asupra statului

Refugiații ajunși la Chișinău de la Tel Aviv au povestit cu groază despre cruzimea atacului Hamas asupra statului

Ministerul de Externe al Republicii Moldova anunţă că a primit peste 300 de solicitări de informaţii din partea basarabenilor privind modalităţile de părăsire a Israelului. Mai mult, a fost majorat numărul de funcționari consulari la Ambasada Republicii Moldova din Israel. Între timp, aseară, a ajuns la Chișinău o nouă cursă de la Tel Aviv, iar refugiații au povestit cu groază despre cruzimea atacului Hamas asupra statului.

Marina Sadovscaea este stabilită de mulţi ani în Israel. Nu a mai fost acasă de la ultimul conflict militar din Israel, iar revenirea în Republica Moldova fost o adevărată provocarea. Multe zboruri au fost anulate, iar bilete nu se mai găsesc.

MARINA SADOVSCAEA refugiată: „Am fost în R. Moldova când s-a început acolo războiul, acum 10 ani. Acest război e cu mult mai groaznic. Oamenii sunt stresaţi, este groaznic. Foarte multe persoane au fost ucise, foarte mulţi soldaţi au murit. Pe drum erau maşini distruse. Situaţia este foarte tensionantă în aceste zile. Cu zborurile este foarte dificil. Eram gata să zbor şi în Turcia, Dubai sau America, dar zboruri nu sunt. Iar bilete nu sunt spre nicio ţară.”

PATRICIA FAX refugiată: „A fost puţin stresant, dar bine că am ajuns cu bine. Oamenii sunt îngroziţi, toţi sunt mobiizaţi, toţi tinerii sunt chemaţi să lupte. Situaţia este foarte alarmantă, iar toţi sunt în permanentă alarmă şi trebuie să fii pregătit în orice moment să mergi în adăpost şi să te ascunzi.”

Din calea războiului şi a terorismului a fugit şi Ecaterina Racinschi împreună cu soţul şi copiii lor. Au stat trei zile în Aeroportul din Tel Aviv pentru a ajunge la Chişinău. Prea multe bagaje nu au putut lua. ECATERINA RACINSCHI, refugiată: „Căutam bilete să plecăm oriunde, doar să părăsim acel loc. Când fugeam în buncăre, soldaţii împuşcau în oameni ca în nişte animale, chiar şi pe copii, în oameni în vârstă. Avem mulţi prieteni care au murit, mulţi cunoscuţi sunt luaţi ostatici. Noi am plecat imediat, fără să mai stăm la dubii. Am luat copii şi am decis să plecăm. Nu ştim pentru cât timp, dar până când războiul nu se va termina noi şi copii nu ne vom întoarce.”

E greu şi pentru rudele sau prietenii celor aflați în Israel. Vladimir a venit de la Ungheni pentru întâmpina la aeroport familia unui prieten.

„Este îngrozitor desigur. Mă gândeam doar cum să îi ajut, dar îmi dădeam seama că nu am cum. Doar aşa, că îi întâlnesc şi o să-i duc la Ungheni.”

„Îmi aştept prietena. Da, i-a fost greu să zboare. Ea a cumpărat încă de ieri bilet, dar zborul a fost amânat pentru astăzi. Sper că este în regulă. Când s-a apropiat de aeroport, a spus că totul este distrus, sunt împuşcături, bombardamente. Sunt foarte mulţi morţi. Este o atmosferă groaznică.”

Ministerul de Externe de la Chișinău a emis o alertă de călătorie în Israel, iar cetăţenii Republicii Moldova sunt sfătuiți să evite orice deplasare în acest stat. Pentru asistenţă consulară, persoanele aflate în zona de risc pot suna la Ambasada Republicii Moldova în Israel sau la linia de urgență a Ministerului de Externe.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter