Actualitate

S-au accelerat procedurile tehnice pentru începerea lucrărilor la Autostrada Unirii A8, care va interconecta infrastructura rutieră a României cu cea a R. Moldova

video

A fost lansată licitația pentru proiectarea și construcţia podului peste Prut, de la Ungheni, parte a ambițiosului proiect. Anunţul a fost făcut de secretarul de stat al Ministerului Transporturilor și Infrastructurii din Guvernul României, Ionel Scriosteanu.

ZFR

Pe teritoriul României, Autostrada Unirii A8 va avea o lungime de 304 kilometri, de la Târgu Mureș - Iași - Ungheni, la granița cu Republica Moldova, unde va fi ridicat podul peste Prut. Şoseaua va avea o infrastructură modernă, cu patru benzi. Potrivit autorităților de la București, recent a fost anunţat câştigătorul licitaţiei.

IRINEL IONEL SCRIOSTEANU secretar de stat, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, România: Suntem pregătiți, imediat ce semnăm contractul, să mergem în teren, să înceapă proiectarea și în 2026 să avem acest pod dat în trafic la nivel de autostradă, plus conexiunile cu drumurile locale, în așa fel încât să poată să fie folosit până finalizăm pe partea noastră, Autostrada A8, așa cum am descris-o mai devreme. Pe partea Republicii Moldova – conexiunea cu drum rapid până la Chișinău.

Următorul pas va fi construcţia drumului de acees Chişinău - Odesa. Proiectul este unul așteptat de cetățeni, dar şi de agenţii economici.

NICOLAI MÎNDRA secretar de stat, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Republica Moldova: Până la finele anului începem licitația pentru lucrările de extindere a drumului existent, a unui kilometru, de la Punctul vamal Leușeni, îl extindem la patru benzi. A doua parte a acestui proiect este primul sector al autostrăzii de la Ungheni. Aici vorbim de drumul de acces care temporar va lega drumul R1. Noi îl cunoaștem ca drumul de ocolire a orașului Ungheni. Adică, prima parte a autostrăzii va conecta acest drum existent cu podul care va fi construit de către colegii din România.

Pentru studiile de pre-fezabilitate și de fezabilitate, Republica Moldova a beneficiat de un grant de la Comisia Europeană. Experţii spun că Autostrada Unirii va îmbunătăți legăturile de transport cu Uniunea Europeană.

ZFR

IURIE CALESTRU director de programe, Institutul de Dezvoltare și Expertiză a Proiectelor: În momentul în care vom avea un obiectiv de infrastructură de așa nivel, care este, dacă doriți, drumul nostru spre Uniunea Europeană propriu-zis, noi vom putea într-adevăr să ne integrăm în Uniunea Europeană, pentru că simplu – în momentul în care cetățeanul european nu va simți diferența între infrastructura din Uniunea Europeană și cea din Republica Moldova.

Costul Autostrăzii Unirii este estimat la circa 7,5 miliarde de euro. Lucrările vor fi finanțate parțial din fonduri europene nerambursabile.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter