Social

Crucea Roşie elenă a venit în ajutorul ucrainenilor refugiați în Republica Moldova

Donație refugiați
Sursa video: TVR MOLDOVA

Republica Moldova a primit un nou lot de ajutoare umanitare pentru refugiaţi. Crucea Roşie elenă a oferit bunuri în valoare de 100 de mii de euro. Primele produse au ajuns la ucrainenii cazaţi la centre de pasament şi familii din raioanele Străşeni şi Anenii Noi.

În total, Crucea Roşie elenă a oferit peste 22 de tone de bunuri. E vorba de produse alimentare, lapte praf şi scutece pentru copii, produse de igienă personală dar şi gel antiseptic. Ajutorul umanitar va fi distribuit de militarii Armatei Naţionale.

Col. ADRIAN EFROS şef, Centrul Unic Gestionare a Crizei Refugiaţilor: „ Armata Naţională s-a oferit voluntari în suportul refugiaţilor să distribuie acest ajutor umanitar în toate raioanle Republicii Moldova. Toate ajutoarele sunt repartizate prin intermediul Ministerului Muncii, în baza unui plan aprobat.”

Primele produse au ajuns la refugiaţii cazaţi la familii şi centre de plasament temporar în 32 de localităţi din raionul Străşeni.

CLEOPATRA COBZAC şef, Direcţia Generală Asistenţă Socială, Străşeni: „ Noi avem 286 de familii care găzduiesc refugiaţi, este vorba de 687 de refugiaţi cu tot cu copii.  Toate familiile sunt nevoiaşe în urma războiului, sunt foarte binevenite ajutoarele.”

Printre cei care au primit produsele de primă necesitate a fost şi Natalia, o învăţătoare din Nikolaev, oraşul-port bombardat masiv de soldaţii ruşi. Pe 16 martie ea s-a refugiat, împreuna cu fiica, în Republica Moldova. Acum locuieşte la centrul de plasament din Cojuşna. Este mulţumită că are un acoperiş desupra capului şi spune că nu duce lipsă de nimic. Îşi face griji, însă, pentru soţ, care a rămas acasă.

NATALIA KAZIRSKAIA, refugiată din Nikolaev, Ucraina: „Oraşul Nikolaev stă de strajă în faţa acestei nenorociri, sunt distruse universităţi, şcoli, în fiecare zi locuinţele sunt bombardate, mor civili. Adăposturi sunt puţine, de aceea mulţi se ascund pe coridoare sau în subsolurile caselor vechi.”

Zinaida Şargu, din Negreşti, a primit ajutoare pentru cele şase familii de ucraineni pe care le găzduieşte. Este medic şi spune că nu a putut rămâne indiferentă la nevoia vecinilor, mai ales că are şi două surori stabilite în Ucraina.  

ZINAIDA ŞARGU locuitoare din Negreşti, Străşeni: „Le-am deschis uşa căci am văzut nişte persoane foarte stresate, din drum obosiţi, flămânzi.  3.53-3.56   E o străşnicie care nu poate fi explicată în cuvinte.”

Ajutorul umanitar oferit de Crucea Roşie elenă va fi repartizat direcţiilor de asistenţă socială din 20 de raioane ale Republicii Moldova.  

TUDOR MANCAŞ secretar general, ministerul Muncii: „La zi avem circa 80 de mii de refugiaţi aflaţi pe teritoriul RM, o parte dintre care sunt cazaţi în cele 74 centre de plasamnet temporar. Cea mai mare parte a persoanelor refugiate sunt găzduiţi în familiile moldovenilor.”

De la începutul invaziei ruse în Ucraina, aproape jumătate de million de refugiaţi ucraineni au intrat pe teritoriul Republicii Moldova dar 75 de mii s-au întors acasă. Pe lângă pachete cu produse, ei primesc lunar şi un ajutor de 2.200 de lei de persoană, din partea Agenției ONU pentru Refugiați.

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter