Politic

Klaus Iohannis la reuniunea București 9 de la Riga: Republica Moldova ar trebui să primească asistență pentru consolidarea rezilienței în fața Rusiei

post-img
Summitul Formatului Bucureşti 9 (B9)

Președintele României, Klaus Iohannis, a subliniat necesitatea sprijinului pentru Republica Moldova în cadrul Summitului București 9 (B9) de la Riga, evidențiind importanța solidarității și cooperării pentru securitatea regională în fața amenințărilor rusești.

"Pe măsură ce evoluții regionale dramatice continuă să solicite, tot mai mult, atenție și coordonare depline, trebuie să acționăm pentru a aduce valoare-adăugată Alianței în ansamblul său. 

Trebuie să acționăm pentru mai multă solidaritate, dialog și cooperare. Acestea sunt și trebuie să rămână fundamentul forței și rezilienței noastre comune", a declarat Preşedintele României, Klaus Iohannis, la Summitul Formatului Bucureşti 9 (B9).

Totodată, șeful statului precizează că prin viziunea și acțiunile comune, Formatul B9 a contribuit la consolidarea posturii de descurajare și apărare a NATO, de la Marea Neagră la Marea Baltică. 

"Trebuie să continuăm pe această cale! De aceea trebuie să rămânem concentrați pe:

Îmbunătățirea securității pe Flancul Estic al NATO, mai ales în regiunea Mării Negre. Astfel, vom întări securitatea regională și euroatlantică și a tuturor celor 32 de Aliați. 

Continuarea și creșterea sprijinului nostru pentru Ucraina, atât timp cât este nevoie. Alți parteneri NATO vulnerabili, în special Republica Moldova, ar trebui să primească, de asemenea, atenția noastră și asistență pentru consolidarea rezilienței. 

Rusia va continua să reprezinte cel mai mare risc de securitate pentru statele noastre și pentru securitatea europeană. 

Trebuie să fim pregătiți să acționăm în consecință! Noi, Aliații NATO de pe Flancul Estic, ne aflăm în prima linie de contracarare a efectelor negative ale acestui război devastator", menționează Klaus Iohannis.

Reuniunea la nivel înalt a statelor din Formatul Bucureşti 9 se desfăşoară cu o lună înaintea Summitului aniversar al NATO de la Washington, care marchează împlinirea a 75 de ani de la înfiinţarea Alianţei. Liderii au, la Riga, oportunitatea unui schimb aprofundat de opinii cu privire la obiectivele majore şi principalele rezultate preconizate pentru Summitul de la Washington, cu accent pe consolidarea posturii NATO de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, precum şi pe intensificarea sprijinului pentru Ucraina.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter