Actualitate

Primari: Noi ne dorim să dezvoltăm localitățile noastre în unele cu adevărat europene

Primari: Noi ne dorim să dezvoltăm localitățile noastre în unele cu adevărat europene

Satele se dezvoltă cu ajutorul granturilor europene pe care le-au câştigat. Asta au arătat mai mulţi primari din Republica Moldova, care s-au declarat deschis susţinători ai parcursul european al ţării. Ei au vorbit despre felul în care au atras proiecte de milioane de euro şi despre beneficiile de care se bucură, astfel, locuitorii comunităţilor.

ZFR

CONSTANTIN COJOCARU, primar, municipiul Edineţ: În ultimii 8-10 ani, Moldova a început să arate altfel şi aceasta este doar la nivel de pilotare. Municipiul Edineţ a beneficiat în ultimii ani de proiecte europene de peste 10 milioane de euro, acum având în lucru aproximativ încă 15 milioane de euro. Deci, vorbește despre aceea că dezvoltarea comunităților noastre nu poate fi pe potrivă decât într-un anumit context geografic și geopolitic și de apartenență propriu-zis - spațiul european.

De exemplu, primarul municipiului Ungheni spune că, în acest an, administraţia pe care o conduce a aplicat la 26 de proiecte europene în valoare de circa 213 milioane de lei. Şi primarul localității Sireți din raionul Străşeni spune că, în ultimii patru ani, a atras de opt ori mai multe investiții decât şi-ar fi putut permite din bugetul local.

LEONID BOAGHE primar, sat Sireți, raion Străşeni: Am făcut investiții, drumuri și parcuri, și am construit și parcuri fotovoltaice. Am reușit să construim și post de pompieri cu sportul partenerilor din Alianța Nord-Atlantică, am reușit să construim foarte multe proiecte și să dotăm instituțiile de educație, și să dotăm și instituțiile de învățământ, și liceul, și grădinițele.

VIOLETA CRUDU primar, comuna Cruzeşti, municipiul Chişinău: Noi ne dorim să dezvoltăm localitățile noastre în unele cu adevărat europene,  vrem în același timp ca și cetățenii noștri să fie implicați, să fie proactivi și atunci când merg în vizite la rudele lor de peste hotare, la frați, la surori, așa cum merg și eu la fiica mea în Olanda, la sora mea în Italia, la cumnata mea în Germania, să mă întorc acasă, să preiau bunele practici și să le implementez și să pun mâna la dezvoltarea țării noastre.

VITALIE VRABIE primar, municipiul Ungheni: Acum haideți să ne imaginăm ce s-ar întâmpla în condițiile când noi înscriem o ruptură de conexiune de la aceste resurse, fonduri, beneficii.  Iată de ce vreau să exprim îngrijorare în condițiile când cetățenii Republicii Moldova, cetățenii mei dragi, locuitorii Municipiului Ungheni, nu vreau să cred că pot avea o altă părere decât cea pe care o exprim astăzi eu aici. 

 Edilii au concluzionat că procesul de integrare europeană a Republicii Moldova are o importanță semnificativă în dezvoltarea localităților pe care le administrează.

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter