În fiecare an, la 22 aprilie, este marcată Ziua Pământului. Este ziua când s-a născut Mișcarea pentru protejarea mediului înconjurător. „De Ziua Pământului medităm o dată în plus la problemele de mediu. Stilul de viață adoptat de mulți oameni”, a scris ministra Mediului Iordanca-Rodica Iordanov.
Ziua Pământului a fost fondată de senatorul american Gaylord Nelson în anul 1970, cu scopul de a trezi clasa politică din dezinteresul pe care îl arăta față de problemele de mediu.
În anul 2009, Organizația Națiunilor Unite a declarat ziua de 22 aprilie ca sărbătoare oficială a planetei Pământ și ca expresie comună a dorinței tuturor oamenilor de a construi o societate stabilă, un viitor mai curat și mai verde. Sloganul pentru ediția din acest an al Zilei Pământului este „Să investim în planeta noastră”.
Tema din acest an, abordată la nivel mondial de Ziua Pământului, ține de implicarea celor peste un miliard de oameni, a guvernelor, instituțiilor și întreprinderilor pentru a ne recunoaște responsabilitatea colectivă și pentru a ajuta la accelerarea tranziției către o economie verde prietenoasă mediului, echitabilă și prosperă pentru toți. Mișcarea pentru protejarea mediului se concentrează pe intensificarea dialogului și accelerarea acțiunilor de protejare a mediului, promovează înțelegerea faptului că este la îndemâna noastră să obținem rezultate temerare. Putem face o lume mai bună dacă lucrăm împreună.
În Republica Moldova Ziua Planetei Pământ se sărbătorește începând cu anul 1990. Acțiunile care au fost realizate cu această ocazie până acum au vizat activități de salubrizare, plantare, amenajare a teritoriului, ore ecologice desfășurate în școlile din țâră, activități de informare ș.a..
Ziua Pământului are scopul să atragă atenția asupra degradării mediului înconjurător, asupra efectelor poluării și să ne inițieze cu privire la acțiunile pe care fiecare dintre noi le poate întreprinde pentru a ajuta la conservarea Naturii.
„De Ziua Pământului medităm o dată în plus la problemele de mediu. Stilul de viață adoptat de mulți oameni, în ultima perioadă de timp, s-a dovedit a fi nechibzuit, dăunător Naturii. Realitățile economice și sociale ne arată tot mai evident, că maniera în care au fost exploatate până acum resursele naturale riscă să pună sub semnul întrebării însăși posibilitatea Terrei de a asigura supraviețuirea generațiilor viitoare. Modalitatea dezechilibrată de folosire a bogățiilor naturale a produs modificări ireversibile în sensibila balanță care asigură viața pe Pământ. În același timp, drept urmare a acestei adevărate secătuiri, eforturile de îmbunătățire a condițiilor de viață în zonele afectate de sărăcie și boală ar putea fi compromise.
Ziua Pământului este încă un prilej de a ne uni eforturile întru salvarea Naturii, de a adopta un mod de viață prin care să păstrăm și să sporim patrimoniul pe care îl constituie pământul țării. El trebuie apărat de dușmanii din exterior, care pot atenta la securitatea țării, dar trebuie apărat și din interior, de acțiunile nesăbuite ale celor care îl pot polua și degrada.
Să fim demni de valoarea pe care o deținem – căci pământul Republicii Moldova este unul dintre cele mai roditoare din lume. Și să conștientizăm că facem parte din marea familie a popoarelor lumii, cu care împreună avem O PLANETĂ – TERRA: casa noastră comună, pe care să o păstrăm și să o transmitem într-o stare cât mai bună generațiilor viitoare”, a scris ministra Mediului.