Covid-19

'Viaţa merge înainte' - China declară o nouă fază în lupta sa împotriva pandemiei de COVID-19

post-img
imagine simbol
Sursa foto: Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

China a intrat într-o "nouă fază" a luptei sale împotriva pandemiei de COVID-19 luni, când pieţele financiare au înregistrat evoluţii pozitive după ce autorităţile de la Beijing au renunţat la controalele antiepidemice realizate la frontierele ţării în cadrul celei mai recente măsuri de relaxare a restricţiilor, în virtutea căreia noul coronavirus a fost lăsat să circule liber într-o populaţie naţională de 1,4 miliarde de locuitori, informează Reuters.

Redeschiderea de duminică a graniţelor reprezintă ultimul pas făcut de China în dezmembrarea politicii sale "zero Covid", un proces care a început luna trecută după proteste istorice faţă de restricţiile ce au ţinut virusul la distanţă timp de trei ani, dar care au cauzat multă frustrare în rândul populaţiei şi au afectat grav cea de-a doua economie a lumii.

Deşi decizia Beijingului de a renunţa la plasarea obligatorie în carantină a vizitatorilor va stimula cel mai probabil turismul internaţional, mai multe ţări cer un test COVID-19 cu rezultat negativ pentru turiştii din China, încercând să ţină sub control focarele de infectări, care au copleşit multe dintre spitalele şi crematoriile chineze, potrivit Agerpres.

"Viaţa merge din nou înainte!", a titrat cotidianul oficial al Partidului Comunist Chinez, People's Daily, într-un editorial care a lăudat duminică cele mai recente politici antiepidemiologice ale Guvernului, care au evoluat de la "prevenirea infectării" la "prevenirea formelor grave de boală".

"Astăzi, virusul este slab, noi suntem puternici", notează acelaşi cotidian chinez.

Agenţia naţională de presă Xinhua a anunţat că ţara a intrat "într-o nouă fază" a reacţiei sale anti-COVID-19, citând experienţa ei acumulată în prevenţia virală, dezvoltarea epidemiei şi creşterea nivelurilor de vaccinare.

Oficiali chinezi de top din domeniul sănătăţii şi mass-media de stat chineze au spus în repetate rânduri că numărul infectărilor a atins deja nivelul maxim în ţară şi au minimalizat ameninţarea pe care o reprezintă în prezent maladia COVID-19.

Această atitudine reprezintă un contrast puternic în raport cu regimul sanitar precedent din ţară, marcat prin plasări în carantină şi lockdownuri stricte în perioada în care China considera COVID-19 "o boală de categorie A", la fel ca ciuma bubonică şi holera.

Tehnic, maladia COVID-19 a fost retrogradată duminică în China la nivelul "bolilor de categorie B", deşi multe dintre restricţiile antiepidemice au fost anulate de câteva săptămâni.

În mod oficial, China a raportat doar 5.272 de decese asociate COVID-19 până pe 8 ianuarie, înregistrând astfel una dintre cele mai mici rate de mortalitate provocate de această boală la nivel mondial.

Însă, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, China a subevaluat amploarea recrudescenţei pandemice, iar mai mulţi experţi internaţionali în sănătate au estimat că peste 1 milion de persoane din această ţară ar putea muri din cauza COVID-19 în 2023.

Ignorând acest previziuni sumbre, investitorii mizează pe faptul că decizia de redeschidere a graniţelor Chinei va contribui la o revitalizare a acestei economii de 17 trilioane de dolari şi va stimula redresarea economică globală.

Aceste speranţe au ridicat acţiunile din Asia la niveluri record din ultimele cinci luni în cursul zilei de luni, în timp ce yuanul chinez a ajuns la cel mai ridicat nivel al său în raport cu dolarul american de la jumătatea lunii august.
O enormă uşurare

"Este o uşurare enormă simplul fapt de a putea să revenim la normal... tocmai m-am întors în China, am coborât din avion, voi lua un taxi şi voi ajunge acasă", a declarat Michael Harrold, un editor în vârstă de 61 de ani care lucrează în capitala chineză. El a făcut aceste declaraţii pe Aeroportul Internaţional din Beijing, duminică, după aterizarea unui avion care venea de la Varşovia.

Michael Harrold se aştepta să fie nevoit să intre în carantină şi să facă mai multe teste COVID-19 la sosirea în China atunci când a plecat în Europa pentru vacanţa de Crăciun, la începutul lunii decembrie.

Duminică, postul naţional de televiziune CCTV a raportat că zborurile directe din Coreea de Sud către China sunt aproape să fie sold-out. Acel anunţ a devenit cel mai citit conţinut distribuit pe reţeaua de socializare chineză Weibo.

Totuşi, creşterea cererii din partea cetăţenilor sud-coreeni, care alcătuiesc cea mai mare comunitate de rezidenţi străini din China, va fi afectată de numărul limitat al zborurilor spre şi dinspre China, care reprezintă în prezent doar un mic procent în raport cu nivelurile înregistrate înaintea pandemiei de COVID-19.

Compania Korean Air a anunţat la începutul acestei luni că îşi stopează planurile privind creşterea numărului de zboruri spre China din cauza poziţiei precaute a autorităţilor de la Seul faţă de călătorii chinezi. Coreea de Sud, la fel ca multe alte ţări, cer de acum călătorilor din China, Macau şi Hong Kong să prezinte un test COVID-19 cu rezultat negativ înainte de plecare.

Potrivit datelor publicate duminică de portalul online Flight Master, China a înregistrat în acea zi un total de 245 de curse internaţionale (plecări şi sosiri), în comparaţie cu cele 2.546 de zboruri înregistrate în aceeaşi zi din 2019, reprezentând astfel o scădere de 91%.

Specialiştii se aşteaptă ca veniturile chineze din turismul intern să ajungă în 2023 la 70%-75% din nivelurile lor pre-pandemice, însă călătoriile internaţionale şi interne vor reprezenta doar 30%-40% din nivelurile lor pre-pandemice în acest an, a raportat duminică agenţia de presă China Nouă.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter