Social

Infectarea cu virusul HIV nu mai reprezintă o condamnare la moarte. Testarea şi tratamentul persoanelor ce suferă de HIV/SIDA sunt gratuite

Infectarea cu virusul HIV nu mai reprezintă o condamnare la moarte. Testarea şi tratamentul persoanelor ce suferă de HIV/SIDA sunt gratuite

Infectarea cu virusul HIV nu mai reprezintă o condamnare la moarte. În Republica Moldova, sunt peste 15 mii de persoane care duc această grea povară. Mai bine de 800 de cazuri au fost înregistrate numai în acest an. Testarea şi tratamentul persoanelor ce suferă de HIV/SIDA sunt gratuite.

Andrian are 35 de ani şi este din Chişinău. A primit cumplita veste că e infectat cu virusul HIV în urmă cu cinci ani, când se afla în spatele gratiilor.  

ANDRIAN, Asociaţia Obştească "Iniţiativa Pozitivă: „Istoria mea legată de HIV s-a început în penitenciar. Când într-un moment dat s-au apropiat de mine doctorii şi mi-au spus că mi s-a depistat HIV şi s-a început o isterică, nu ştiu, nu primeam tot ce îmi spuneau ei.
Am acceptat că o să primesc tratament şi am început să primesc tratamentul cu 5 ani în urmă. Îl primesc şi în momentul dat. O dată la zi primesc pastila, la oră anumită”.

Prima peresoană căreia i-a mărturisit că este HIV pozitiv a fost sora lui.

ANDRIAN, Asociaţia Obştească "Iniţiativa Pozitivă: „Eu aveam aşa o stopare, familiei mele nu i-am spus deodată. Cel mai mult contactam cu sora mai mică. Nu i-am spus deodată. Undeva peste un an jumătate după ce m-am eliberat i-am spus că am fost testat HIV şi a reacţionat destul de bine, ok, nu m-am aşteptat”.

Acum Andrian este căsătorit şi spune că şi-a schimbat radical viaţa. Lucrează într-o organizaţie neguvernamentală şi oferă sprijin celor care se află în aceeaşi situaţie ca el.

ANDRIAN, Asociaţia Obştească "Iniţiativa Pozitivă": „Eu după ce m-am eliberat din penitenciar am trecut un proces de reabilitare şi eu mi-am schimbat anturajul, prietenii, tot, tot ce făceam eu până la, nu mai este. Deja sunt noi prieteni, am intrat la serviciu şi în organizaţie deja”.

În Republica Moldova, funcţionează acum trei centre sociale şi 12 organizaţii neguvernamentale care ajută persoanele infectate cu acest virus. Una dintre ele este şi Asociaţia Obştească "Iniţiativa Pozitivă", din care face parte şi Andrian.

INA VUTCARIOV, şef, Secția Activități în Penitenciare: „Noi lucrăm cu persoane HIV pozitive inclusiv, mai lucrăm şi cu alte grupuri de risc, dar atunci când persoanele hiv pozitive se adresează la noi, le acordăm asistenţă psiho socială şi ajutăm persoana să dezvolte aderenţa la tratamentul ARV”.

Ziua mondială de luptă împotriva HIV/SIDA a fost instituită în 1988, la Conferinţa mondială privind SIDA de la Londra.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter