Economic

R. Moldova importă mai puţine legume turceşti, printre cele mai solicitate pe piaţa internă. Decizia a venit chiar din partea Guvernului Turciei. Care este motivul acestei hotărâri

R. Moldova importă mai puţine legume turceşti, printre cele mai solicitate pe piaţa internă. Decizia a venit chiar din partea Guvernului Turciei. Care este motivul acestei hotărâri

Republica Moldova importă mai puţine legume turceşti, unele dintre cele mai solicitate pe piaţa internă. Decizia aparţine Guvernului Turciei care a decis limitarea exporturilor în întreaga lume, până în 14 aprilie, pentru a-şi asigura securitatea alimentară. Pentru a nu simţi criza, autorităţile de la Chişinău încurajează fermierii să crească legume autohtone, iar în ajutor le vin programele de subvenţionare.

Turcia este cel mai mare furnizor de fructe şi legume pe piaţa Republicii Moldova. Din cauza cataclismelor de acum două luni, autorităţile turce au decis să reducă exporturile. Autorităţile de la Chişinău spun că nu au primit nicio notificare în acest sens, dar recunosc faptul că importurile de legume au scăzut.

VASILE ŞARBAN, secretar de stat, Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare: " Desigur că aceasta se reflectă cumva negativ asupra pieţii interne. Avem o mai mică ofertă de legume pe piaţa internă, doi asta nemijlocit s-ar răsfrânge şi în preţurile de comercializare a produselor de legume. Dar, totodată noi cumva le dăm dreptate colegilor noştri din Turcia cu acţiunea de sistare a exporturilor de legume deoarece înţelegem că este o măsură pentru a asigura securitatea alimentară a ţării.

Scăderea importurilor de legume turceşti nu se simte, însă, în Piaţa Centrală din Chişinău. Cel puţin asta spun comercianţii.

"Piaţa e plină de fructe şi legume şi nu se vede nici un dificit. Acum a apărut castravetele nostru autohton. Preţurile vreau să vă spun că sunt foarte accesibile. Uitaţi-vă ce roşii frumoase cu 35 de lei." 

"S-au ieftinit, au căzut preţul. Nu sunt vânzări şi oamneiii sunt nevoiţi să le dee mai ieftin. Nu a mai afectat nimic."

Cumpărătorii spun, însă, că preţul legumelor este prea mare şi sunt cumpătaţi la ce şi cât cumpără.

"Ne mai reţinem. La unele produse care sunt mai scumpe, aşteptăm sezonul lor deja. – Acum ce aţi luat? – Am luat castraveţi, roşii, dar mai mult pentru poftă."

"Exagerat de scumpe, cheltui o grămadă de bani nici nu ştiu pe ce. Eu am cheltuit acum o mie de lei pe nişte verdeţuri, legume, fructe şi cam asta."

Reprezentanţii Ministerului Agrculturii încurajează fermierii să crească legume, iar în ajutor le vin programele de subvenţionare.

VASILE ŞARBAN, secretar de stat, Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare: "Din partea ministerului noi acum suntem în plină desfăşurare a lucrărilor pentru difinitivarea a regulamnetelor de subvenţionare pe diferite aspecte. La moment se află în ultima lectură legea cu privire la subvenţionarea în agricultură şi mediu rural, care este îndreptată spre dezvoltara inclusiv a producerii de legume pe teren protejat, sistemelor de irigare, tehnciă şi utilaj agricol."

Turcia este al patrulea cel mai mare producător de tomate din lume, iar Ucraina, Republica Moldova, Georgia şi România sunt printre cele mai importante pieţe de desfacere în perioada rece a anului.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter