Justiție

Inspector din cadrul Agenției pentru Protecția Consumatorilor condamnat pentru acte de corupție

post-img
corupție
Sursa foto: CANVA

Procuratura Anticorupție anunță că Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, a decis condamnarea la închisoare a unui inspector superior din cadrul Agenției pentru Protecția Consumatorilor pe un termen de 5 ani și 6 luni, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip semiînchis, cu amendă în mărime de 450 000 lei, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții publice pe un termen de 8 ani, pentru comiterea a două episoade de corupere pasivă (art.324 din Codul penal) și două episoade de corupere activă (art.325 din Codul penal).

Procuratura Anticorupție menționează că, pe lângă capetele de acuzate prenotate supra, inspectorului vizat i s-a mai incriminat și comiterea infracțiunilor de păstrare a drogurilor  și corupere pasivă. 

 Prin urmare, precizăm că, deși a fost recunoscut vinovat de către instanța de judecată de săvârșirea acestor două capete de acuzare, totuși acesta a fost liberat de răspundere penală din motivul expirării termenului de prescripție, cu încetarea procesului penal pe aceste fapte.

Totodată, la pronunțarea sentinței, instanța de judecată a dispus achitarea unui alt participant care figura în cadrul acestui dosar penal, fiind învinuit de procurori de complicitate la săvârșirea unui episod de corupere pasivă. 

Instanța și-a motivat decizia pe acest capăt de învinuire, precum că fapta acestuia nu întrunește elementele infracțiunii incriminate. Acuzatorii de stat apreciază decizia instanței pe acest fapt ca fiind neîntemeiată și urmează să o conteste cu apel.

Potrivit actului de învinuire inspectorul din cadrul Agenției pentru Protecția Consumatorilor este acuzat într-unul din episoade că, în ianuarie 2017, fiind persoană publică în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a pretins prin intermediul altor persoane de la managerul unei companii mijloace bănești și unul dintre șefii săi, în sumă de 220 000 lei, pentru a-și exercita atribuțiile de funcție contrar acesteia, manifestate prin examinarea contrar normelor legale a plângerilor parvenite de la consumatori, precum și efectuarea superficială a controalelor planificate și inopinate la 8 stații PECO. 

Din suma pretinsă, inspectorul vizat a primit prima și a doua tranșă în sumă a câte 55 000 lei fiecare. Ulterior inspectorul din cadrul Agenției pentru Protecția Consumatorilor a transmis șefului său de direcție din cadrul aceleiași instituții în două tranșe, suma de 30 000 lei și respectiv de 27 500 lei, din suma totală promisă de 110 000 lei.

În cadrul altor episoade de corupție în care a fost documentat inspectorul dat, s-a constatat că, acesta în perioada lunilor februarie-martie 2017, efectuând controale planificate la trei agenți economici a pretins și primit sume cuprinse între 5000-10 000 lei pentru a nu documenta presupusele încălcări și nesancționarea contravențională a agentului economic verificat. 

Ulterior, acesta a transmis o parte din banii primiți în două tranșe în sume de 5000 lei și respectiv 2000 lei aceluiași șef de direcție din cadrul Agenției.

Mai mult ca atât, în cadrul perchezițiilor efectuate la domiciliul inspectorului vizat, în dulapul din bucătărie, s-a depistat rășină de canabis în cantitate totală de 0,22 gr., ce se atribuie la substanțe stupefiante de origine vegetală și constituie proporții mari.

În acest context, ținem să menționăm că, la pronunțarea sentinței, instanța de judecată a dispus confiscarea în beneficiul statului a sumei de 64 500 lei, anexați la materialele cauzei, ca bunuri rezultate din infracțiune.

Totodată, instanța de judecată a dispus anularea sechestrului pe suma de 1520 euro, anexată la dosar, atunci când sentința va deveni definitivă. Pe faptul ridicării sechestrului de pe această sumă de bani, procurorii urmează să formuleze apel.

Sentința nu este definitivă și poate fi contestată cu apel în termen de 15 zile la Curtea de Apel Chișinău.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter