Republica Moldova va arăta mult mai bine după investițiile făcute cu ajutorul celor 1,9 miliarde de euro, pachet de sprijin aprobat marți de Parlamentul European. Asta înseamnă „două spitale noi regionale, unul la Bălți și unul la Cahul, noi poduri, drumuri de calitate înaltă”, precum și obținerea independenței energetice, spune expertul WatchDog, Ștefan Bejan.
„Vorbim în primul rând de foarte multe locuri de muncă, pentru că toate aceste construcții vor fi făcute de companii care vor angaja oameni din Republica Moldova, ceea ce va duce la creșterea numărului de salariați. Bugetul național va putea fi folosit mai mult pentru a crește salarii, pensii și alte prestații sociale”, a declarat expertul în cadrul unei ediții speciale de la TVR Moldova.
Ștefan Bejan a vorbit, în termeni mai simpli, despre ce înseamnă acest ajutor pentru un stat ca Republica Moldova:
„1,9 miliarde de euro investiți în economie este un ajutor fără precedent. Dacă ar fi să ne gândim fiecare dintre noi ce înseamnă acești bani: gândiți-vă că veniturile dvs. anuale sunt de 200.000 de lei și cineva vine și vă mai dă 100.000.”
„Cam asta înseamnă cei 1,9 mlrd de euro, reprezintă aproape 50% din bugetul anual al R. Moldova, ceea ce este imens. În același timp, noi trebuie să înțelegem că acești bani nu vor veni în buzunarul nostru. UE nu funcționează așa, UE nu vine și îți dă bani în campania electorală, ci te învață să pescuiești.”
„UE creează condiții. Pentru că infrastructura înseamnă mai puține cozi la vamă, înseamnă că produsele noastre vor fi exportate mai rapid și cu costuri mai mici în UE, vom fi mai concurențiali pe piața UE. Drumuri mai bune înseamnă că îți repari mai rar mașina, înseamnă că ajungi mai rapid dintr-un punct în altul și economisești și carburant”.
Există o serie de consecințe pozitive care vor veni după ce aceste investiții vor fi implementate și pe care le vom vedea fiecare dintre noi”.
Expertul și-a exprimat speranța ca autoritățile să poată absorbi cât mai mulți bani din acest pachet de ajutor financiar.
În același timp, el declară că Republica Moldova are, față de UE, o restanță la capitolul corupție, ceea ce înseamnă că este necesar de a demonstra că acești bani vor fi folosiți cu bună credință.