Social

Peste 640 mii de investigații de înaltă performanță au fost finanțate anul trecut de CNAM

post-img
imagine simbol

Peste 643 de mii de investigații de înaltă performanță au fost prestate și finanțate în anul 2022 din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală (AOAM). Pentru aceste servicii, Compania Națională de Asigurări în Medicină a alocat aproape 251 de milioane de lei, cu circa 17 milioane mai mult comparativ cu 2021.

Potrivit CNAM, în anul 2022 se constată o solicitare constantă a serviciilor medicale costisitoare prestate în baza tehnologiilor înalt specializate. Printre cele mai solicitate investigații anul trecut au fost tomografia computerizată (peste 43 de mii de investigații), urmată de ecocardiografie și metode de monitorizare (mai mult de 25 de mii), rezonanţa magnetică nucleară (cca 20 de mii), endoscopie de diagnostic (peste 10 mii) și mamografia glandei mamare (cca 7 mii).

Cea mai scumpă investigație de înaltă performanță finanțată anul trecut de CNAM a fost tomografia computerizată cu emisie de pozitroni, cu administrarea radiotrasorului FDG F-18, utilizată pentru diagnosticarea cancerului. Costul unei astfel de investigații se ridică la 19 mii de lei.

Serviciile medicale de înaltă performanță au fost efectuate anul trecut de către 71 de prestatori contractați de CNAM, şi anume: 31 publici și 40 privați.

În anul curent, CNAM a contractat serviciile respective în baza unei noi strategii, pentru a asigura un mai mare acces la investigațiile de înaltă performanță, timp mai redus de așteptare și prestarea lor cât mai aproape de domiciliul beneficiarului. Tot din acest an, contractarea și evidența acestor servicii este efectuată prin intermediul Sistemului informațional „Raportarea și evidența serviciilor medicale”, iar persoanele asigurate pot face programare în regim online și alege de sine stătător prestatorul.

Investigațiile de înaltă performanță sunt accesibile fără plată numai persoanelor asigurate. Aceste servicii sunt oferite în condiții de ambulatoriu, în baza biletului de trimitere eliberat de medicul specialist de profil sau medicul de familie (pentru serviciile însemnate cu asterisc în anexa nr. 5 a Programului unic). Când persoana este internată în spital, investigațiile respective sunt acordate gratuit la indicația medicului curant sau consultant.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter