Regimul separatist de la Tiraspol nu are niciun respect pentru drepturile omului și demnitatea umană, iar oamenii care se află, permanent sau temporar în regiunea transnistreană, nu au drepturi garantate. Totodată, problema transnistreană nu poate fi rezolvată până autoritățile de la Chișinău nu vor stabili și aplica sancțiuni clare pentru ilegalitățile comise de regimul de la Tiraspol. Despre acest lucru au vorbit în platoul emisiunii Punctul pe AZi, directorului Executiv al Asociației Promo-LEX, Ion Manole, și președinta ESGA București, Angela Grămadă.
„Acolo nu avem drepturi garantate și nu există respect pentru drepturile și demnitatea umană. Oamenii sunt ostatici, inclusiv cei care ajung în tranzit sau care merg în vizită acolo. Ei sunt supuși anumitor riscuri. Și am văzut foarte multe cazuri cu cetățeni care ajung acolo, după care au probleme. Toate acestea au loc din cauza impunității. Atitudinea celor din stânga Nistrului se bazează pe impunitate. Atâta timp, cât cei din stânga Nistrului știu că nu vor păți nimic pentru încălcările și abuzurile pe care le săvârșesc ei, până nu vom rezolva problema impunității, nu vom schimba absolut nimic. Ei nu au niciun interes de bună voie, de sine stătător, nesiliți de nimeni, să oprească aceste situații care le convin foarte bine”, spune Ion Manole.
Directorul Promo-LEX mai spune că autoritățile de la Chișinău ar trebui să negocieze anumite chestiuni cu regimul de la Tiraspol, de genul: vreți comerț liber cu UE în continuare, atunci jurnaliștii, avocații, apărătorii drepturilor omului, trebuie să aibă acces în regiune”.
În acest context, președinta ESGA București, Angela Grămadă, declară că problema transnistreană nu are șanse de a fi soluționată, până autoritățile Republicii Moldova nu vor aplica sancțiuni aspre:
„Noi nu prea avem șanse nicio șansă să soluționăm acest conflict, dacă nu vom aplica sancțiuni, și sancțiunile trebuie să fie adoptate și împotriva celor de la Tiraspol, care încalcă sistematic drepturile locuitorilor din regiune, dar și împotriva celor de la Chișinău sau de pe teritoriul constituțional care facilitează asemenea ilegalități. Sancțiunile trebuie să fie foarte clare pentru toată lumea, nu doar pentru liderii nerecunoscuți de la Tiraspol care încurajează astfel de evenimente sau procese. Nu trebuie să facem abstracție că unul este pe un mal și altul e pe celălalt mal. Plus, trebuie să folosim contextul și legislația internațională, care prevede, iarăși, sancțiuni”, spune Angela Grămadă.
De asemenea, expertul în politică externă de la București, Mihai Isac, declară că la fel cum reforma justiției este parțial sabotată, la fel se întâmplă și cu procesul de rezolvare a problemei transnistrene:
„Este clar că Serviciile federale de spionaj de la Moscova pentru a nu permite Republicii Moldova să avanseze foarte mult atunci când vorbim despre reglementarea definitivă a conflictului și lichidarea rămășițelor invaziei militare ruse de la începutul anilor 90”.
Emisiunea Puncul pe AZi poate fi urmărită în întregime mai jos: