Social

ANSP: În Republica Moldova nu există holeră

Holera
Sursa video: TVR MOLDOVA

În Republica Moldova nu există holeră. Specialiştii Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică precizează că în bazinul acvatic din oraşul Vatra a fost identificat vibrionul non-holeric care nu provoacă holeră, ci doar afecțiuni de diaree severă.

ION BÎRCĂ, şef Secţie ANSP: „În Republica Moldova nu sunt cazuri de holeră de aceea ţările limitrofe  nu ar trebui să se îngrijoreze la moment.   În  ultimele trei săptămâni au fost investigate în jur de 1087 de persoane,  dintre care 701 copii  Din ceea ce ţine iazuri, lacuri,  râuri au fost colectate 139 probe, dintre care în 9 probe a fost  vibrionul nono-1, adica ne-holerigen”.

Ca  şi alte boli diareice acute, vibrionul non-holeric se transmite în  timpul scăldatului, a consumului de apă sau crustacee. Principalele  simptomele sunt: diaree acută, dureri abdominale sau deshidratarea  organismului. În urma investigaţiilor de până acum, persoanele care au  fost în contact cu apa din zona Vatra nu prezintă simptome de boală. 

De  asemenea, specialiştii au precizat că bacteria nu a fost descoperită pe  plajă sau în apa râului Nistru ci în bazinul acvatic din oraşul Vatra.  Ultimul caz de holeră în Republica Moldova a fost înregistat în anul  2001.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter