Justiție

Polițista care a comis accidentul de la Sîngera a primit 30 de zile de arest în penitenciar

Polițista care a comis accidentul de la Sîngera a primit 30 de zile de arest în penitenciar

Poliţista de patrulare care a urcat băută la volan şi a accidentat mortal o tânără de 30 de ani şi a rănit două fete va sta 30 de zile în arest în penitenciar. Este decizia magistraţilor Judecătoriei Chişinău, sediul Ciocana. Suspecta nu a venit la şedinţa de judecată, dar aceasta şi-a recunoscut vinovăţia în cadrul audierilor.

Poliţista de patrulare nu s-a prezentat în faţa instanţei, însă la proces au participat avocatul ei şi procurorul de caz. La şedinţă a venit şi soţul femeii accidentate mortal. Avocatul familiei spune că, în noaptea tragediei, pe trotuarul pe care a intrat cu viteză poliţista se deplasau cel puţin şapte persoane - victimele şi rudele lor.

VIOREL GORTOLOMEI, avocatul familiei victimei: „Au mers în vizită. A fost hramul localităţii. Erau în deplasare spre rude şi mergeau pe trotuar. Doamna era în stare de ebrietate, conducea cu viteză, a pierdut controlul şi s-a izbit într-un parapet de piatră, care a şi slavat mai multe persoane de la deces.”

Potrivit avocatului familiei victimei, poliţista se află în afara orelor de serviciu, dar cu toate acestea ar fi fost îmbrăcată în uniformă. Fiica tinerei accidentate mortal a fost externată din spital, dar sora femeii se află încă în stare critică.

VIOREL GORTOLOMEI, avocatul familiei victimei: „Familia este în şoc. Copilul a rămas fără mamă. Este dureros. Societatea cred că o să conştientizeze acest fapt că consumul de alcool la volan, ori la moment avem un caz ieşit din comun. Când o poliţistă care urma să dea exemplu în societate, încalcă grosola prevederile regulamentului.”

Învinuita activa în organele poliţiei de doi ani şi are permis de conducere de trei ani. Potrivit procurorului, ea nu are antecedente penale, însă în acest an a fost amendată de cel puţin trei ori pentru că a condus cu viteză excesivă. A mai fost penalizată şi în perioada anilor 2021-2022.

ROMAN MORARU, procurorul de caz: „Învinuita şi-a recunoscut integral vinovăţia şi faptele de care este învinuită. Merge la conlucrare. La moment avem dispuse expertizele medico-legale, autotehnică şi alte expertize necesare pe dosar.

- Avea viteză excesivă?

- La moment se stabilesc circumstanţele şi urmează să se expună expertul.”

Avocatul poliţistei susţine că învinuita îşi regretă fapta şi chiar refuză să beneficieze de apărare.

LILIAN PRUTEAN, avocatul învinuitei: „Ea consideră că la ziua de astăzi pentru faptele ei trebuie să răspundă. Sunt avocatul din partea părinţilor. Am fost ales. Dumneaei a luat din start o poziţie de acceptare. La moment însă suntem într-un aspect de neînţelegere, fiindcă ea refuză complet de apărare.”

Ministrul de Interne promite sancţiuni dure poliţiştilor care încalcă legea atât în timpul serviciului, cât şi în afara orelor de muncă.

ADRIAN EFROS ministrul Afacerilor Interne: „Ieri după accident am convocat toate structurile teritoriale a Inspectoratului General al Poliţiei şi conducerea Ministerului Afacerilor Interne şi am convenit asupra unor acţiuni imediate care vor fi întreprinse în scopul responsbailizării şi prevenirii unor astfel de cazuri. Cei care vor încălca aceste reguli vor fi sancţionaţi după măsurile şi Legilaţia Republicii Moldova în cel mai sever mod.”

Accidentul cumplit s-a produs luni noaptea, în comuna Sângera din municipiul Chişinău. O poliţistă de patrulare a urcat beată la volan şi a accidentat mortal o o tânără şi a rănit două minore. Testul alcoolscopic a arătat că învinuita avea o concentraţie de alcool în sânge ce depăşea de aproape patru ori norma admisibilă. Dacă va fi găsită vinovată, ea riscă până la opt ani de închisoare.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter