Covid-19

Studiu: Fericirea ne face mai rezistenţi la viroze şi COVID-19

Studiu: Fericirea ne face mai rezistenţi la viroze şi COVID-19

Suntem în plin sezon al virozelor și asta ne strică dispoziţia. Şi dacă este invers, dacă tocmai pentru că suntem triști de exemplu atragem bolile și ele ne țin mai mult? E posibil? Este, dacă ne referim de exemplu la Covid, însă mecanismele sunt complexe şi încă neînţelese pe deplin. Nivelurile scăzute de serotonină ar putea explica unele simptome lungi de Covid, arată primele rezultate ale unui studiu recent.

Cercetătorii care studiază persoanele care au raportat simptome Covid la luni după infecție spun că răspunsul organismului în acest caz ar putea avea o explicaţie surprinzătoare: nivelul serotoninei – un mesager chimic implicat în reglarea stării de spirit și a digestiei, printre nenumărate alte funcții.

Studiul oamenilor de ştiinţă este făcut pe animale însă descoperirile sunt surprinzătoare.

Lucrarea actuală, publicată astăzi în Cell, a început cu o observație a cercetătorilor de la Penn Medicine, transmite TVR Info. Persoanele care căutau tratament la o clinică post-COVID-19 acolo aveau niveluri mai scăzute de serotonină în sânge în comparație cu persoanele care și-au revenit complet după infecție.

Pacienții cu COVID-19 acut au prezentat, de asemenea, scăderea serotoninei din sânge.  

Cu toate acestea, în acest nou studiu, cercetătorii nu au găsit diferențe între șoarecii tratați și netratați în ceea ce privește nivelul serotoninei din creier – doar serotonina din sânge.

Un lucru este însă confirmat de mai multe studii deja. Stresul afectează sistemul imunitar, slăbindu-l. Este deja un lucru cunoscut. Însă, dacă vrei să rămâneţi sănătoşi în această perioadă, să puteţi lupta mai bine cu viruşii, mai aveţi nevoie de ceva. De somn.

Lipsa somnului vă poate afecta sistemul imunitar. Studiile arată că persoanele care nu au un somn de calitate sau nu dorm suficient sunt mai predispuse să se îmbolnăvească după ce au fost expuse la un virus, cum ar fi un virus obișnuit al răcelii.

Lipsa somnului poate afecta, de asemenea, cât de repede vă recuperați dacă vă îmbolnăviți.

În timpul somnului, sistemul tău imunitar eliberează proteine numite citokine, dintre care unele ajută la promovarea somnului.

Anumite citokine trebuie să crească atunci când aveți o infecție sau inflamație sau când sunteți stresat. Privarea de somn poate scădea producția acestor citokine protectoare.

În plus, anticorpii și celulele de combatere a infecțiilor sunt reduse în perioadele în care nu dormi suficient.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter