Social

Specialiştii cu studii de licenţă în domeniul medical vor primi o indemnizaţie unică de 250 de mii de lei, dacă se vor angaja în localităţile rurale

Specialiştii cu studii de licenţă în domeniul medical vor primi o indemnizaţie unică de 250 de mii de lei, dacă se vor angaja în localităţile rurale

Specialiştii cu studii de licenţă în domeniul medical vor primi o indemnizaţie unică de 250 de mii de lei, dacă se vor angaja în localităţile rurale, conform repartizării Ministerului Sănătăţii. Decizia a fost aprobată astăzi de Guvern iar banii vor fi oferiţi în două tranşe. Lipsa medicilor de la sate adânceste criza din sistem. Republica Moldova mai are nevoie de 700 de medici și aproape 1200 de asistente medicale. Cel mai mare deficit se resimte în rândul medicilor de familie, care activează, în special, în zonele rurale.

Potrivit ministrului Sănătăţii, Ala Nemerenco, pe lângă indemnizaţia unică de 250 de mii de lei, medicii si ceilalti specialisti vor beneficia de compensarea cheltuielilor pentru chirii si consumul de energie termică și electrică, în primii cinci ani de activitate. Scopul acestor facilităţi este de a încuraja tinerii să muncească în mediul rural.

ALA NEMERENCO ministrul Sănătăţii: 120 de mii de lei după șase luni de activitate și 130 de mii de lei - după al treilea an de activitate, când vor intra în anul patru şi deja cinci. Este una din politicile motivaţionale improtante recomandate de OMS. Vreau să menţionez că puţine ţări au atâtea politici motivaţionale pentru tinerii specialişti. Chiar si facilitătile oferite de Guvern, tinerii specialisti nu sunt atrasi de munca la țară. "Personal, nu. Pornind de la faptul că nu trăiesc în sat, nu am cunoştinţe, nu m-ar motiva atât de mult dar cred că pentru persoanele care locuiesc acolo sau care au rude – da."

"Sigur, e nevoie şi de medici în sate însă toţi doresc să lucreze în Chişinău, cred. Aici e un alt nivel de trai şi e mai dezvoltat."

"Nu cred că mi-aş schimba decizia, maxim – aş lucra într-un spital raional. Dar mai mult doresc să lucrez în Chişinău. Nici în raioane nu prea – pentru că şi acolo spitalele nu sunt dezvoltate, în Chişinău e altfel. E plăcut să lucrezi în spitale dezvoltate, cu tehnologie modernă."

"Pentru unii colegi ar fi o motivaţie mai mare să lucreze şi în sate. De exemplu, avem colegi care sunt din raioane şi care au venit la studii în Chişinău şi cred că dacă ar dori să lucreze mai aproape de casă, e o motivaţie foarte bună pentru ei."

În acest an, la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie "Nicolae Testemiţanu" au fost admiși 1266 de studenți la opt specialități. Cei mulți sunt la Medicină generală, Stomatologie, Farmacie, Fiziokinetoterapie şi Asistență medicală generală.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter