Candidatul la președinția Republicii Moldova Alexandr Stoianoglo și cea mai mare parte a întregii sale campanii electorale sunt gestionate și finanțate în secret de Kremlin, transmite EU Reporter.
Redacția EU Reporter a primit informații despre o scurgere de date (www.lubyankaleaks.org/leaks.html) ce conține înregistrări audio ale unor conversații între un lider de rang înalt al Partidului Socialist din Moldova și un responsabil din cadrul FSB, oferind o privire rară asupra modului în care Rusia intervine în procesul politic din Republica Moldova.
Deși este dificil să se stabilească o implicare directă a candidatului Alexandr Stoianoglo, se poate considera probabil că fostul procuror general este conștient de aceste tranzacții din umbră și de implicarea semnificativă a Rusiei în campania sa electorală.
Înregistrările includ conversații din luna aprilie a acestui an între Adrian Albu, lider al Partidului Socialist din Moldova și reprezentant al candidatului Stoianoglo, și Yuri Gudilin, agent FSB cunoscut și sancționat de SUA în octombrie 2022.
Adrian Albu, membru al Parlamentului Republicii Moldova și al Comisiei pentru securitate și apărare, a apărut la dezbaterile TV în numele lui Stoianoglo, indicând o legătură clară între cei doi. Albu călătorește frecvent în Rusia pentru a participa la diverse forumuri, inclusiv la cea de-a XII-a Reuniune Internațională a Înalților Reprezentanți responsabili cu probleme de securitate din aprilie 2024, desfășurată la Sankt Petersburg.
Gudilin este un strateg politic și fost agent FSB cunoscut, despre care se spune că se concentrează pe influențarea situației din Moldova. Vizitele sale în Moldova au fost frecvente, mai ales în perioadele electorale. De exemplu, înainte de alegerile din 2020, Gudilin, alături de alți consultanți politici, a vizitat Chișinăul, unde a avut acces la administrația prezidențială a lui Igor Dodon și s-a întâlnit cu mai mulți oficiali de rang înalt. În Moldova, Gudilin este acuzat de spionaj în favoarea Rusiei.
Printre conversațiile înregistrate, apare o discuție din 23 aprilie în care Gudilin achiziționează bilete de avion către Rusia pentru Albu, acesta din urmă fiind îngrijorat de confidențialitate. Așa cum se arată mai jos într-un fragment din această conversație din 23 aprilie:
Albu: Sper că nu cumperi bilete cu cardul din întâmplare?
Gudilin: Păi, ce card de naiba?
Albu: La naiba! Sper să nu apară nicăieri. Va fi „amuzant”.
Pe 27 aprilie, Adrian Albu și Yuri Gudilin discută despre o întâlnire între Bodgan Tirdea, de asemenea membru al Partidului Socialist din Moldova, Gabriel Calin, un blogger popular în Moldova care promovează o agendă anti-occidentală și Olga Grak, cunoscut asociat FSB și strateg politic care sprijină oligarhul fugar Ilan Șor:
Albu: M-am întâlnit cu Bogdan. A spus că va merge cu Olga...
Gudilin: Da, am văzut asta. Am însoțit-o la hotel, dar nu am intrat.
Albu: Cea mai interesantă parte este că Gabi (Gabriel Calin) a intrat cu noi și ne-am certat pe diferite lucruri.
Gudilin: Unde v-ați întâlnit? La Bogdan sau la birou?
Albu: În cameră. I-am invitat pe amândoi în camera mea. Am dat și mâncare la amândoi.
Pe lângă strategii politice, cei doi deputați ai Partidului Socialist au avut întâlniri cu oficiali ruși de rang înalt în timpul vizitei lor în Federația Rusă, inclusiv cu Nikolai Patrushev, fost șef al FSB, în prezent asistent al lui Putin și unul dintre apropiații săi. Pe lângă Patrushev, Albu și Tirdea au raportat la Alexei Shevtsov, secretar adjunct al Consiliului de Securitate, așa cum este descris în această conversație din 25 aprilie:
Gudilin: „Lioha (Alexei Shevtsov) numit. Tocmai stăteam cu Bogdan (Bogdan Tirdea) la o băutură. Lioha a sunat și i-a mulțumit din nou pentru că este un tip bun și s-a străduit din greu. Și Platonich (Nikolai Patrushev) este fericit; toată lumea este mulțumită.”
Albu: „Platonich a spus: „Dă-mi toată imaginea.””
Gudilin: „Ei bine, i-o vom da.”
Adrian Albu a fost preocupat să păstreze secretul în jurul întâlnirilor sale cu FSB. În această înregistrare din 27 aprilie, el nu vrea să fie văzut la anumite hoteluri din Moscova unde ar putea fi prezenți alți moldoveni și, de asemenea, crede că printre ei ar putea fi informatori ai Serviciului de Securitate al Republicii Moldova:
Albu: „Nu vreau să apar la Four Seasons pentru că nu vreau să fiu remarcat de un rahat care monitorizează. Băieții noștri (Aparatul de securitate al Republicii Moldova) nu sunt prosti, crede-mă pe cuvânt. Și acei cârpiți care erau prezenți în sala de conferințe, ar trebui să fie un șobolan printre ei.
Albu: „Crezi că băieții noștri sunt proștii dintre cei mai proști (…), dar crede-mă, nu sunt. tu (referindu-se la Gudilin) ca fost sperie, trebuie să mă înțelegi”.
Agentul FSB se consideră un geniu pentru a inventa diverse scheme pentru a echilibra influența lui Ilan Șor cu cerința de a promova un candidat și un partid valid pentru următoarele alegeri pe această înregistrare din 27 aprilie. Gudilin crede că Șor a respectat promisiunile rușilor și acum are influență în Kremlin. FSB consideră că deficiența lui Șor este imaginea sa pătată în Occident, care probabil reprezintă o limitare majoră pentru a continua să-l folosească în Moldova ca vehicul politic rusesc.
Gudilin: „Nu mai avem opțiunea de a renunța la Șor, având în vedere nivelul de sprijin de care se bucură acum aici (in Rusia). (...) S-a comportat foarte, foarte corect. (...) Nu a dat niciodată înapoi, nu a cedat niciodată. La naiba, dacă Dodon i-a păcălit pe toți (Conducerea rusă), acest tip (Șor) a livrat întotdeauna. Adică, ca partener s-a dovedit a fi de încredere. (…) Deci unde este problema? Știu sigur că Șor este o figură toxică în Europa”.
Pe 27 aprilie, agentul FSB și-a însărcinat sursa să „curățe” imaginea oligarhului dezamăgit Ilan Șor. Gudilin împărtășește cu Albu o simplă schemă de spălare a reputației lui Șor în Moldova. Ideea lui Gudilin a fost să acuze politicienii moldoveni pro-occidentali. Scopul este de a introduce informații care sugerează că actualul guvern pro-european a fost implicat și în scheme murdare.
Gudilin: „Pe scurt, am venit cu acest concept: dacă am răspândi un zvon în Europa care îl curăță puțin pe Șor? În acest moment, el este un mare punct negru. Dar dacă există multe astfel de pete, atunci împotriva lor, el nu este atât de negru.”
Gudilin: „Este doar un grup de bandiți care se luptă cu un alt grup de bandiți; doar că un grup arată cu degetul spre celălalt și țipă că sunt răi. Astfel, au început să folosească oamenii ca front pentru acțiunile lor... Ei s-au înfășurat mai întâi în steagul european pentru a induce în eroare, în timp ce Șor s-a învelit în cel rusesc abia mai târziu... Nu a avut altă opțiune.”
Pe 21 octombrie, în urma primului tur de scrutin, Maia Sandu a organizat o conferință de presă în care a denunțat interferența electorală masivă a Rusiei și fraudele electorale din Republica Moldova.
Înregistrările, verificate independent de experți, dezvăluie ceea ce mulți analiști consideră un „secret deschis”: Rusia finanțează și controlează partidele pro-ruse din Moldova, iar FSB menține o rețea de influență în politica moldovenească pentru a-și asigura și proteja interesele. Adrian Albu și Bogdan Țîrdea sunt doar două din figurile moldovenești prin care FSB controlează Partidul Socialist. Loialitatea lor este pentru Kremlin și acțiunile lor echivalează cu înaltă trădare în orice jurisdicție.
Aceste dezvăluiri reflectă manevrele extinse ale Rusiei în Moldova și probabil și în alte state considerate sateliți. Această structură complexă, în care sunt implicați politicieni de rang înalt (precum Patrușev), strategi politici (ca Olga Grak) și agenți de securitate, este menită să mențină aceste țări în sfera de influență a Rusiei și să consolideze controlul Kremlinului.