Social

Noi programe pentru 2025 în sprijinul fermierilor din Republica Moldova

Noi programe pentru 2025 în sprijinul fermierilor din Republica Moldova

Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare lucrează la noi programe pentru 2025 în sprijinul fermierilor din Republica Moldova. De ajutor vor beneficia toate categoriile de agricultori - de la cei cu afaceri mici, de familie, până la fermierii mari.

VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare: Pe segmentul de micro şi mici fermieri din Republica Moldova sau fermele de familie. De-a lungul anilor, suportul nu a fost din punctul meu de vedere suficient. Şi din acest considerent, Ministerul Agriculturii elaborează noi forme de sprijin pentru aceste categorii care prevăd plăţile la hectar, pentru legumicultură.

Potrivit ministrului Vasile Bolea, femierilor le vor fi oferite credite preferenţiale cu o dobândă fixă şi o perioadă mai lungă de rambursare, dar şi subvenţii în avans de până la 50%, pentru fermierii mari. Sunt planificate investiţii în proiecte de irigare, în colaborare cu partenerii internaţionali, iar alături de ODA vor fi elaborate pachete de ajutor pentru agricultorii mijlocii şi mari.

VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare: Evident că noi vorbim despre 3 sisteme de irigare în proces de elaborare şi din 2025 avem convingerea că vor fi în proces de construcţie deja că se finalizează procesul de proiectare sau licitaţie. Lucrăm şi cu o agenţie franceză, s-a încheiat studiul de fezabilitate şi în 2025 vor intra în linie dreaptă încă două sisteme în plus de irigare centralizată.

Unii agricultori saluta iniţiativa Ministerului, în timp ce alţii se arată sceptici şi cred că planurile nu sunt realiste.

ANDREI GRAMA, fermier, raionul Criuleni: Sunt binevenite proiectele şi ne ajută foarte multe. Altfel, cu forţele proprii, cam mai greu ne descurcăm, dar datorită la granturi, la proiectele care ni se propun, vom merge înainte mai uşor un pic. Avem nevoie foarte mult de tehnică modernă. Cât de cât noi am înoit câte ceva rezultat, faţă de tehnica pe care o aveam cu ani în urmă.

MIHAI GRIBINCEA, fermier, raionul Hînceşti: Dacă ele sunt realiste, sunt binevenite. Dacă ele sunt numai pentru vorbe, ele nu au nici un sens în a le discuta. Când vorbim despre irigare, trebuie să vorbim în primul rând despre sursa de apă. Sursa de care noi practic nu dispunem de ea. Avem cel mai mult nevoie astăzi de investit în prelucrarea, post recoltarea, păstrarea producţiei agricole.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter