Actualitate

Federația Rusă niciodată nu se va împaca cu gândul că R. Moldova va deveni membru UE, ex-director SIS

post-img
captură foto

Federația Rusă niciodată nu se va împaca cu gândul că R. Moldova va deveni membru UE și va face tot posibilul să nu aderăm la UE și, în special, să avem protecția NATO, spune ex-directorul interimar SIS, Valentin Dediu. În cadrul emisiunii „Punctul pe AZi”, de la TVR MOLDOVA, el a declarat că autoritățile R. Moldova trebuie să sporească măsurile de securitate privind posibilele pericole în adresa sa.

„2024 este un an foarte important pentru R. Moldova, an decisiv atât din punct de vedere politic, cât și din punct de vedere al securității naționale – avem alegerea președintelui ce trebuie să aibă o continuitate în politica externă, dar și încep negocierile pentru aderarea la UE. Federația Rusă va face tot posibilul și noi vedem cum ei activează, încep a încălzi spiritele în anumite regiuni ale R. Moldova – în Găgăuzia. Evident anumite măsuri se întreprind. Dar acestea trebuie să fie mai drastice. Trebuie să avem grijă să introducem planul de acțiuni pentru protecția infrastructurii critice. Câțiva ani în urmă această listă de obiecte a fost întărită la Guvern, de aceea aici trebuie luate măsuri drastice, sigure, cu întărirea capacităților. Centrul anti-terorist, ce a fost creat în cadrul SIS, este organul care trebuie să coordoneze această activitate și să implice fiecare minister în domeniul său de activitate. Toate ministerele trebuie să aibă contribuții la asigurarea securității infrastructurii critice. Atât SIS care este organul pricipal în organizarea depistării și contracarării activităților teroriste trebuie să introducă și ei măsuri de protecție, trebuie să acționeze luând în considerare pericolele ce pot veni din partea transnistriei. Am auzit chiar azi unele informații că unii cetățeni care locuiesc în regiunea separatistă activează în Odesa și, practic, ei sunt cei care coordonează cu artileria rusă, ce obiecte să fie atacate. De asta nu e exclus că în teritoriul R. Moldova să existe unele persoane ce ar avea scopul de a pregăti pe viitor asemenea lucruri. În condițiile când Rusia reușește să pătrundă în Odesa practic nimic nu poate să îi oprească să ajungă și la Tiraspol și asta e cel mai mare pericol.”, a spus Valentin Dediu.

Valentin Naumescu, directorul ICIDE, România: „Este un moment destul de dificil al războiului în Ucraina, există indicii că Rusia va încerca să exploateze această fereastră de oportunitate – deficitul de muniție și momentul politic - sunt procese electorale complicate în UE și SUA. Rusia va încerca să-și maximizeze pozițiile teritoriale, să ocupe cât mai mult, de aceea ne putem aștepta la o ofensivă majoră în lunile de vară. Sunt două mari orașe pentru viitorul Ucrainei și chiar al ordinii de securitate europene – Harkov și Odesa care deține o importanță crucială pentru viitorul R. Moldova. Nu putem decât să sperăm că această superioritate militară a Rusiei de moment va putea fi echilibrată de Ucraina. Se așteaptă acest ajutor de 800 de mii de proiectile. Dacă se va atinge această țintă e posibil ca Ucraina să reușească să stabilizeze situația pe front. E foarte important ca Ucraina să reușească acest lucru mai devreme de sfârșitul anului, nu este chiar mult timp și ar trebui să încerce o echilibrare a frontului cât mai vorbim de administrația Biden. Dacă va fi cealaltă situație și va reveni președintele Trump atunci probabil din acel moment se va putea conta mult mai puțin pe sprijin militar american și se va forța cumva intrarea în discuție pentru viitorul Ucrainei, pentru o reglementare fie și temporară de tip conflict înghețat, armistițiu, ceea ce cred că este o soluție foarte proastă pentru Ucraina. Lucrul acesta se va decide în următoarele luni. Ucraina are aceste instrumente neașteptate pentru a lovi pe teritoriul Rusiei, e posibil ca aceste lovituri să continue în perioada următoare, nu e de conceput acum o semnificativă ofensivă a trupelor ucrainene după cea ratată de anul trecut. E un an extrem de important în acest război, ambele părți sunt nemulțumite cu pozițiile pe care le au în acest moment. Nu a venit încă vremea compromisului în acest război, care va mai continua încă destul de mult timp pentru că amvele părți combatante doresc să-și îmbunătățească situația”.

Andrei Curăraru, expert WatchDog: „Știm că în perspectivă de două – trei luni trebuie să vină acele 300 de mii de proiectile promise, după care să urmeze încă 250 și nu este clar cum o să se ajungă în acest an la acel milion sau dacă se va ajunge la acel milion. Dacă se ajunge la jumătate din suma asta de 500 de mii de proiectile – asta permite menținerea frontului în perspectiva până la șase luni dacă să fie raționalizate aceste proiectile. Respectiv, asta dă posibilitatea dacă să ne uităm la perspectiva alegerilor din SUA și impactul imediatul imediat al realegerii lui Biden sau alegerii lui Trump care ar putea să schimbe un pic lucrurile. Nu trebuie să uităm de declarațiile lui Macron care schimbă cumva miza pe care o are Rusia în Ucraina fiindcă până acum era clar nu era niciun fel de indecizie strategică din partea statelor europene, cel puțin cinci state UE care ar fi gata să facă o coaliție cu trupe pe teren, aceste trupe ar putea să aibă un mandat de pacificare, ar putea interveni în zona asta moartă dintre două trupe. Și astfel de mișcări cumva pot paraliza anumite planuri strategice care le are Putin și chiar declarațiile să-i schimbe cumva tactic sau strategic activitatea. De asta și nu vedem cumva bombardamente masive cum se așteptau. S-ar putea să se pregătească și de ceva mai major în perioada când va fi mai uscat terenul. Un atac sau contra atac în regiunea Donețk. Să sperăm că până atunci se rezolvă provblemele logistice care le are Ucraina”.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter