Social

Ziua Internațională a Tineretului, marcată la Ștefan Vodă

Ziua internationala a Tineretului
Sursa video: TVR MOLDOVA

Oraşul Ştefan Vodă a primit, în acest an, statutul de capitală a Tineretului. Cu această ocazie, zeci de tineri s-au adunat, ieri, în localitatea din sudul Republicii Moldova, unde s-au distrat şi au socializat.

Oraşul Ştefan Vodă a primit, în acest an, statutul de capitală. Ce-i drept, una a Tineretului. Cu această ocazie, zeci de tineri s-au adunat, ieri, în localitatea din sudul Republicii Moldova, unde s-au distrat şi au socializat.

Tinerii adunaţi, ieri, la Ştefan Vodă, au învăţat ce este implicarea, care sunt cheile progresului şi cum pot ar putea schimba lumea. 20 de organizaţii de tineret din Chişinău le-au prezentat informaţii utile în cadrul unor programe inovative.

NADIR GRINCO, reprezentant Asociaţia de Dezvoltare Durabilă Generaţia PRO: „Am creat un concept de la zero şi anume un concept inedit care sună în felul următor: "ZID 2022 -  simte vibeul conexiunilor". Deci ne-am propus să reconectăm tinerii într-un oraş în care totul devine posibil pentru o zi, în care tinerii după o perioadă îndelungată de pandemie se conectează reînd şi generând frumosul”.

OLGA GURDILĂ-BOBEICO, UNFPA Moldova: „Alături de tineri am cunoscut mai multe despre sănătate sexuală reproductivă, jucând fară tabu, iar în zona centrelor am avut un test czu întrebări despre tineri, despre cultură”.

Iar Asociaţia GEN Moldova a venit cu un proiect unic pentru tinerii cu vârste cuprinse între 15 şi 19 ani, care vor să-şi creeze viitorul acasă, în special, în domeniul antreprenoriatului.

„A trebui să prezentăm un concept de proiect ce ţine de transport public eco, bazat pe oraşul Cimişlia. Nu avem parte de condiţii, şoferi îşi permit să vorbească vulgar”.

Angajaţii Poliţiei de Frontieră le-au prezentat tinerilor tehnica din dotare şi le-au explicat care e misiunea lor.

CRISTINA NICOLENCO, inspector superior, Directia Regionala Est, IGPF: „Este o interacţiune de minune. Copii sunt foarte entuziasmaţi şi captivaţi de exhippamentul nostru şi de aceea cum suntem noi dotaţi. Şi noi avem o mare plăcere de a le demonstra şi prezenta în practic. Le permitem să aplice în practică absolut orice echipament”.

La întâlnirea cu tinerii au venit şi reprezentaţii Guvernului de la Chişinău. Premierul Natalia Gavriliţa a vorbit despre inițiativele executivului, inclusiv despre programele pentru tinerii antreprenori.  

NATALIA GAVRILIŢA, prim-ministrul Republicii Moldova: „Voucherele culturale vor oferi o mică sumă de bani pentru tineri ca să meargă la un spectacol sau la un concert pentru ca să poată merge la un muzeu şi să-şi poată procura cărţi. Tinerii vor să-şi facă şi o afacere. Am auzit mai devreme mai multe idei de afaceri de la tineri din Ştefan Vodă şi sunt cu adevărat promiţătoare”.

Ziua Internațională a Tineretului este marcată în 12 august.

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter