Social

Interes crescut pentru alegerile europarlamentare în Republica Moldova

Interes crescut pentru alegerile europarlamentare în Republica Moldova

Şi basarabenii care deţin cetăţenia unei ţări europene au ieşit astăzi în număr mare la vot, să îşi aleagă reprezentanţii în Parlamentul European. La secţiile din Chişinău chiar s-au format cozi, iar oamenii au aşteptat şi mai bine de 20 de minute pentru a-şi exercita acest drept. Ei spun că au votat pentru a-şi face vocea auzită şi pentru a aduce Republica Moldova mai aproape de Uniunea Europeană.

"Să îndemnăm toată lumea să voteze pentru europarlamentarii care au susţinut Republica Moldova."

"Astăzi doresc să votez pentru un parcurs european al Republicii Moldova. 00:17

"Am votat pentru o viaţă europeană, copiii noştri să nu fugă în alte ţări."

Încă de la primele ore ale dimineţii, la secţiile de vot deschise la Liceul Gheorghe Asachi din Chişinău s-au format cozi. Deşi au fost nevoiţi să aştepte minute în şir afară, în soare, alegătorii ne-au spus că efortul merită, mai ales pentru că e vorba de calea europeană a Republicii Moldova. "Am venit cu fetiţa mea pentru a alege Parlamentul European. Vrem un viitor mai bun pentru copii noştri şi sperăm aşa să fie."

"În jur de 11 minute. Chiar dacă este coadă oricum staţi să votaţi? Cu cea mai mare plăcere. Nepoţii sunt acolo. Ce aţi dori să se schimbe pentru viitorul lor? Să ajungem mcăar la nivelul la care sunt ei. Tindem spre asta. Şi să vină acasă? Desigur"

"Cu cine aţi venit astăzi la vot? – Cu întreaga familie. Pentru ce veţi vota în acest scrutin?- Pentru stabilitate, pentru prosperitate şi pentru un viitor european al Republicii Moldova."

Daniel se numără printre tinerii care au participat pentru prima oară la un scrutin europarlamentar. E sigur că acest exerciţiu democratic va duce mai rapid Republica Moldova în marea familie europeană.

DANIEL: Ceea ce aş dori eu este securitate şi dezvoltare economică pentru Republica Moldova, iar răspunsul pentru acestea poate fi doar prin integrarea în UE. Şi pentru asta am votat astăzi să avem o mică forţă de decizie în Parlamentul European, un viitor mai bun, unul sigur.

"Este probabil unica formă prin care putem să ne manifestăm şi ar fi cazul să o facă toţi. Pentru noi, pentru părinţii noştri şi pentru copii noştri pentru un viitor frumos pentru noi."

"Dacă Europa va înţelege că noi ne-am schimbat atunci ne va ajuta şi altfel şi poate mai multe studii pentru copii. Mia multă educaţie şi mai multă bunăstare."

"Integrarea în UE şi acest vot ne poate salva după acea perioadă şi aceşti 30 de ani. Vrem o viaţă mai bună, vrem un trai mai bun."

ADRIAN DUPU, secretar de stat, Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova: Am votat pentru că îmi doresc ca în Parlamentul European nu neapărat să se schimbe ceva, dar să fie mai mulţi oameni care luptă pentru România şi care luptă pentru Republica Moldova. Am votat pentru oameni cu experinţă, pentru cei care ştiu şi pot.

Secţiile se vor închide la ora 22.00, dar în cazul în care mai sunt persoane ce încă nu au votat, programul poate fi prelungit cu încă o oră. În total, în Republica Moldova au fost deschise 52 de secţii de votare şi autorităţile spun că nu s-au înregistrat incindente. Amintim că astăzi sunt aleşi cei 33 de reprezentanţi ai României în Parlamentul European. Mandatul eurodeputaţilor este de cinci ani.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter