Social

Departe de Republica Moldova, dar cu gândul tot acasă. Silvia Busuioc, Basarabeanca de la Hollywood

post-img
Silvia Busuioc
Sursa foto: https://www.castupload.com/

Pasiunea pentru actorie a propulsat-o în mari producții cinematografice. Departe de Republica Moldova, dar cu gândul tot acasă.


LILIA ŢURCANU, reporter TVR MOLDOVA: „Bun găsit. Astăzi, la Interviurile Telejurnalului vă invit să o cunoaşteţi pe basarabeanca Silvia Busuioc. Plecată de ani buni din Republica Moldova, Silvia a reuşit să cucerească lumea cinematografiei, ajungând chiar şi la Hollywood. Dar mai multe vă invit să cunoaşteţi chiar de la ea. Bună, Silvia. Îţi mulţumesc că ai acceptat invitaţia noastră. În primul rând, ce vânt te aduce în Republica Moldova şi de când nu ai mai fost acasă?” SILVIA BUSUIOC, actriţă, producător: „Nu am fost acasă din 2016. Sunt 6 ani şi multe s-au întâmplat în aceşti 6 ani. Mi se pare o viaţă. Am venit să vizitez rudele şi aici sunt. Am emoţii mari, uneori vizitezi multe ţări, vezi multă lume. A fost alegerea mea să plec să-mi urmez visul cu actoria, dar în ultimii ani, mai ales de când am devenit mamă, simţeam că-mi lipsesc rădăcinile, reconectarea aceasta şi-mi pare bine că sunt aici.” „- Când ai plecat din Republica Moldova...?

- În 2012 când mi-am luat diploma d ela facultate, aşa m-au sfătuit profesorii mei să plec la Hollywood. Eu am zis imposibil, cum Hollywood, mi s epare o lume atât de îndepărtată. Întotdeauna m-a fascinat teatrul, filmele, dar în Moldova nici nu mă gândeam că e posibil aşa ceva.

- Care au fost cele mai importante roluri pe care le-ai obţinut acolo şi care te-au marcat într-un anumit fel?

- Rolurile care m-au marcat au fost, de fapt, cu proiecte în Germania, unul dintre ele este un proiect Gotthard. Despre construcţia unui tunel ca să conecteze Italia cu Elveţia. Personajul meu este această fată care pretinde a fi băiat îşi taie părul şi vrea să lucreze în tunel, pentru că nu are altă soluţie. Cea mai creativă şi satisfăcătoare experienţă pentru mine este atunci când pot să intru total în rol, cum e în acest proiect, filmul Gotthard.

Acesta a fost un rol care într-adevăr m-a marcat. În primul rând, pentru că este o istorie adevărată şi luni de zile mă îmbrăcam ca un băiat... iar recent am jucat în Bella Germania, am avut rol principal acolo. M-am regăsit în acel rol, pentru că e vorba de o fată care a emigrat şi eu tot am trecut ptin asta. A fost extraordinar, a fost primul rol principal într-un serial atât de important.”

- Nu ai ce vedea acolo, este gol! - Este exact ce căutam, să închiriez un magazin. - Nu este pentru închiriere. - Ce dezamăgire, acest magazin era perfect.

Cel mai important ce s-a întâmplat pentru mine la Hollydood era Actors Studio, pentru că am început să lucrez cu ei ca actriţă profesionistă. Unul din proiectele mari a fost Lethal Weapon - Arma letală, creat de Warner Brother şi Fox.

- Este în regulă, suntem poliţia. Vrem doar să vorbim cu tine. - Merg sus! - Ok, mergi sus! - Hey, e în regulă, sunt poliţist. - Nu arăţi ca un poliţist.

Mergi acolo unde se filmează scenele şi ei au clădiri întregi în chirie. Sunt sute de oameni, zeci de camioane care vin pentru o zi de muncă. Şi tu ajungi acolo şi zici – wow, adică ei cheltuie milioane doar pentru un episod, sunt nişte producţii extraodinare, dar realizezi că în filmele independente este mai mult suflet şi conţinut, decât în aceste producţii mega. Dar mi-a plăcut foarte mult, evident. E visul oricărui actor. După asta am lucrat la American Horror Story, iarăşi o producţie extraordinară. De când am plecat la Hollywood am început să lucrez şi mai mult în Europa, adică n-am stat mereu doar în Los Angeles, dar îmi place mult, chiar dacă la nivel de arhitectură nu este atât de frumos. Toţi au imaginea asta, o, Hollywood, dar când zbori în Europa vezi istoria, clădirile. E mult mai frumos aici. Întotdeauna este o plăcere când eşti invitat la festivaluri şi proiectele personale m-au purtat la mai multe festivaluri. Recent, la Londra am înfiinţat o casă de producţie, acolo avem proiectele noastre. Dacă sunt producători în Moldova care vor să colaboreze suntem deschişi la coproducţii. În pandemie am realizat acest film „When the mist clears”.

- Ce a făcut? - Isabella! - Isabella, nu-ţi întoarce spatele la mine!

L-am filmat în Italia cu actori de la Hollywood şi Londra. A fost complicat, dar am reuşit. Am realizat acest proiect care a câştigat la mai mult de 18 festivaluri. Am visat să trăiesc la Londra. Am mers pentru un schimb de studenţi. Ştii? Iar mama lui mi-a zis: "Dacă îţi place atât de mult aici, de ce nu stai?"

De-a lungul anilor, ce sacrificii a implicat cariera ta de actriţă? Sacrificiile cele mai mari au fost că nu am petrecut destul timp cu persoanele dragi, nu am fost pe la prea multe nunţi, cumetrii. Când s-au căsătorit verişorii mei eu am fost undeva prin lume.

„- Cum arată viaţa ta acum, unde locuieşti şi cum e să fii mămică. Cum te prinde acest rol?

- Totul s-a schimbat, totul a devenit şi mai complicat. Pe primul plan este familia, fiica. Mai apoi cariera şi restul. Nu călătoresc atât de mult...

- Faptul că eşti basarabeancă, te-a ajutat pe unde ai fost?

- În America, da. În America m-am simţit foarte bine şi m-am simţit mândră de rădăcinile mele, pentru că americanii sunt foarte deschişi la străini. Ştim că cunoşti 5 limbi. Da, în Moldova româna şi rusa.”

Bună. Sunt o actriţă născută în Chişinău. În acest frumos oraş de care mi-a fost mult dor. Nu am fost aici de şase ani şi sunt foarte fericită să mă întorc şi să mă conectez la rădăcinile mele. Mândreşte-te cu ţara ta, familia ta, rădăcinile tale, pentru că asta este cea mai mare putere a ta.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter